Wednesday, June 25, 2008

Αχαριστία


Το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον, κοινώς κοιτάζοντας τον εαυτούλη τους είναι γνωστό (ναι, πίστεψέ το).
Το γεγονός, όμως, ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι άτομα που έχεις βασιστεί κι εμπιστευτεί, δηλαδή άτομα υπεράνω πάσης υποψίας, τότε αυτό σε εκπλήσσει και σε πληγώνει.

Θα' θελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εμπειρία με τη παρακάτω ιστορία:

Ήταν ένας τύπος που κάθε πρωί έδινε στο ζητιάνο της γειτονιάς του από ένα ευρώ.

Αυτό γινόταν για κανένα τρίμηνο. Στη συνέχεια συνέχιζε κάθε πρωί να τον χαρτζιλικώνει, αλλά πλέον του έδινε 50 λεπτά. Μετά από κανένα χρόνο μειώθηκε το ποσό σε 20 λεπτά και στο τέλος σταμάτησε να του δίνει λεφτά.

Κάποια μέρα τον σταμάτησε ο ζητιάνος και τον ρώτησε γιατί δεν του δίνει πια λεφτά.

Οπότε ο τύπος του είπε:

- Στην αρχή ήμουν ελεύθερος, οπότε σου έδινα ένα ευρώ. Μετά παντρεύτηκα, ξέρεις, γυναίκα, έξοδα... οπότε σου έδινα 50 λεπτά. Μετά έκανα ένα παιδί, ξέρεις, πάμπερς, γάλατα... οπότε σου έδινα είκοσι λεπτά. Μετά έκανα και δεύτερο παιδί, αυξήθηκαν τα έξοδα, οπότε σταμάτησα να σου δίνω λεφτά.

Και ο ζητιάνος έξαλλος: - Καλά, ρε βλαμμένε, κάνεις παιδιά με τα λεφτά μου;


Τελικά ποιά είναι τα όρια της καλοσύνης και της αγάπης... πόσο εύκολα μπορούν αυτές οι δύο αξίες να γυρίσουν μπούμερανγκ και να προδοθείς. Αλλά αν κοίταζες κι εσύ τον εαυτούλη σου δε θα' χες τώρα αυτό το πρόβλημα! Δε θα αισθανόσουν ξεκρέμαστος.
Ας είναι... κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου και μη σκέφτεσαι τίποτε άλλο. Κάποια μέρα θα δικαιωθείς και θα αγαπηθείς...ΑΛΗΘΙΝΑ.

92 comments:

VagSiok said...

Ρε συ Νικ, πραγματικά αυτο το post με άγγιξε..
Με αποσχολεί πολύ κατα καιρούς αυτο το γεγονός, δηλαδή το αν αυτα που κανουμε τελικα, θα τα βρουμε μπροστά μας καποια στιγμή.. και στα λέω σε μια φάση της ζωής μου που συνηθώς δίνω και σπάνια παίρνω..
Μάλλον ειναι θέμα χαρακτήρα και δεν αλλάζει αυτο..
Τούλαχιστον μεχρι να απογοητευτείς..
Προσωπικά μιλώντας, αν και το έχω αναφέρει 100 φορές, θα σου ξανα πω 'όλα στη ζωη ειναι δανεικά'..
Όποτε, πες με γραφικο ή οτι αλλό, αλλά η προταση μου ειναι μια: κανε εσυ το καλό και η ανταποδόση θα έρθει, ισως κι απο κεί που δεν το περιμένεις..
Την καλησπέρα μου..

ΥΓ:Αχαριστοι υπάρχουν πολλοί.. παντού..
Μα έτσι ειναι πιο ευκολο να ξέχωρίσεις αυτούς που πραγματικά αξίζουν..

Antoine said...

Το μεγαλύτερο ελάττωμα για έναν άνθρωπο δεν είναι ούτε η κακία ούτε η αλαζονεία, αλλά η αχαριστία! Όντας αχάριστος αδικείς τόσο τον ίδιο σου τον εαυτό, αφού του στερείς τη χαρά να ανταποδίδει και να προσφέρει στους άλλους, αλλά συγχρόνως αδικείς και τους συναθρώπους σου, γιατί δε σέβεσαι το καλό που σου έχουν κάνει.

Είναι όντως αληθινή ιστορία;

? said...

Σίγουρα η απογοήτευση αν έρθει και σε καταβάλλει, θα σε αποθαρρύνει για τη συνέχεια.

Αυτό που τελικά μένει είναι ο άνθρωπος. Όσο ανώτερος λόγω της θέσης του είναι κάποιος, όσο τρανός και σημαντικός θεωρείται στους 'κύκλους του', το στίγμα που αφήνει με τις πράξεις του κάποιες φορές δε περιορίζεται μόνο σε λιγοστά πρόσωπα. Και τότε έρχεται αυτό που λες και συμφωνώ, ότι όλα είναι δανεικά.

Και σκέψου πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον.Η εμπιστοσύνη όμως..δύσκολο πράγμα.

? said...

@antoine: γεια σου φίλε μου..
Είναι παρα πολύ σημαντικό αυτό που είπες. Εκτός από τους άλλους, αδικείς και τον εαυτό σου. Η ιστορία είναι αλληγορική.

ΥΓ: Τη πρότασή σας δεν την έχω ξεχάσει

b|a|s|n\i/a said...

κάτι σε πλήγωσε εσένα.
μα μην φοβάσαι.
το λέει και το τραγούδι.
nothing left but faith.
ή αλλιώς όσο ζω ελπίζω.
για αυτούς που πραγματικά αξίζουν.

Maria Mikro Analogo said...

Κρίμα, πραγματικά κρίμα. Αλλά δυστυχώς έτσι γίνεται κάποιες φορές. Όλοι την έχουμε πατήσει κάπως έτσι. Μη σκας. Θα περάσει κι αυτό όπως και τόσα άλλα. Φιλιά :)

DR PAKO® said...

Μόνο όταν καταλάβεις πως το καλό το κάνεις ΜΟΝΟ για να το κάνεις, χωρίς να περιμένεις ούτε ανταπόδωση, ούτε αναγνώριση από κανέναν, ούτε ένα ευχαριστώ, μόνο τότε θα μπορείς να πεις πως είσαι καλός και γεμάτος ανιδιοτελή αγάπη!!!
Όλα είναι δανεικά, αλλά νομίζω πως το βλέπετε λάθος : τα έχουμε ήδη δανειστεί όλοι και με τις καλές μας πράξεις, απλά τα επιστρέφουμε!!!
Καλή συνέχεια, κουράγιο και αν εσύ κάνεις το καλό, μην επιτρέπεις σε κανένα να σου χαλάει τη διάθεση, ό,τι και αν σου κάνει...

Υ.Γ. : Η ιστορία είναι παλιό "ανέκδοτο"...

Laplace said...

foberh istoria..gemisame axaristous-es..

Μπουρμπουλήθρα said...

Ολοι την εχουμε πατησει ετσι και πολυ πιθανον ολοι να εχουμε κανει το ιδιο και στους αλλους. Η ζωη ομως συνεχιζεται, μαλλον γιατι δεν γινεται αλλιως. Ελπιζω ομως να ισχυει οτι καποια στιγμη θα βρεις μπροστα σου οτι κανεις. Ειναι μια δικαιωση κι αυτη.

Gi Gaga Kouni Beli said...

"Kάνε αυτό που λέει η καρδιά σου και μη σκέφτεσαι τίποτε άλλο."

Κι όπως λέει μια κινέζικη παροιμία "Είναι καλύτερα να κάνεις ένα λάθος με όλη τη δύναμη του είναι σου, παρά να το κάνεις με πνεύμα που τρέμει".

BUTTERFLY said...

Δεν εχεις ακουσει αυτο που εγω λεω 3Α; Απληστια, Αλαζονεια, Αχαριστια! Οι 3 μαστιγες της ανθρωποτητας!
Μη σκας ομως...οσο κι αν σε πληγωνει, σημασια εχει εσυ να εχεις την ψυχη σου καθαρη.
Μην ξεχνας, οτι πρεπει παντα να εισαι καλα με τον εαυτο σου, αφου μαζι του θα περασεις την υπολοιπη ζωη σου!

manolito said...

Έτσι είναι! Η ευγενική χορήγηση καταλήγει μετά από καιρό σε νόμιμο δικαίωμα! Κάτι σαν τη χρησικτησία!
Η αχαριστία είναι πολύ κακό πράγμα!
Vamos! Buenos noche Nikola!

daydreamer said...

Aυτο που εχω ακουσει ειναι οτι η καλοσυνη παντα επιστρεφεται!!!Το θεμα ειναι να μη σε θεωρησουν οι αλλοι δεδομενο!!!Τωρα το πως το πετυχαινεις αυτο, δεν ξερω παρα τις πολλες απογοητευσεις μου...

Anonymous said...

εγω δεν θα σου πω 'κανε το καλο και ριχτο στο γυαλο','δωσε τοπο στην οργη' κλπ...
θα σου πω να εισαι πολυ προσεκτικος, ολιγον σκληρος και ελεγχομενα συναισθηματικος γιατι αλλιως σε εφαγε η μαρμαγκα.
επισης να ξερεις πως 'ο,τι εγινε...εγινε' και μην στενοχωριεσαι γιατι εισαι πολυ καλο ατομο πιστευω κι αν καποιος φερθηκε αδικα...αυτος θα χασει!
καλο σου βραδυ : ))

Anonymous said...

καλέ μου νίκο.κ
μιλάς στην πηγή των κουρτινών Χυτήρογλου. Τη θυμάμαι τη διαφήμηση; Την έχω πατήσει, την έχω ξαναπατήσει, είμαι έτοιμη να την ξαναπατήσω και θα την ξαναπατήσω.
Είναι πάνω από μένα να μπορώ να κάνω κάτι για καποιον κι όταν λέω "κάτι" δεν εννοώ μικρό καθημερινό κι ασήμαντο, εννοώ σημαντικότατο, που ν αλλάζει ρότα η ζωή του άλλου και να του βελτιώνεις τα πάντα (εισόδημα, κοινωνική θέση) και να μην το κάνω.
Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ. Χάνω τον ύπνο μου.
Δεν κάνω την καλή και μπορεί και να μην είμαι. Αλλά στο θέμα αυτό έχω φάει πίκρα με το κουτάλι.
Εκείνο όμως που τελικά κατάλαβα είναι ότι εγώ εισπράττω από άλλες πλευρές και έχω ισορροπία. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό. Η ισορροπία δεν έρχεται από εκεί που δίνεις έρχεται από κει που δεν το περιμένεις. Αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι στη ζωή.
Μια γλυκιά κοραλένια καληνύχτα και μη σε απασχολεί. Έχεις λαμβάνειν!!

Μαργαρίτα said...

Η προσφορά είναι υπέροχο πράγμα
δίνεις γιατί αισθάνεσαι εσύ όμορφα
και σε γεμίζει! Σίγουρα είναι θέμα
χαρακτήρα! Η γεναιοδωρία δεν μετριέται με τα χρήματα αλλά με την καρδιά.. ο άνθρωπος που είναι γενναιόδωρος στην καρδιά πάντα δίνει.. και μη νομίζεις.. ακόμη και ο καλός ο λόγος γενναιοδωρία φανερώνει! Τώρα αν αναγνωρίζεται
κι αν ανταμοίβεται.... πιστεύω πως ναι! Όχι από τους ανθρώπους, αλλά από Κάποιον εκεί ψηλά που μη γελιέσαι, τίποτα δεν αφήνει να πάει χαμένο! :))

Καληνύχτα ***

Dory said...

Δεν ξέρω άνθρωπο που να δίνει αγάπη και καλοσύνη γύρω του χωρίς να περιμένει κάποιου είδους ανταπόδοση. Αν όχι από εκείνους που τους δίνει, τουλάχιστον από τη ζωή του, με κάποιον άλλο τρόπο. Και δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που να έδωσε, πιστεύοντας ωστόσο ότι η ζωή θα τον προδώσει στο τέλος. Αυτός είναι ο ορισμός της αισιοδοξίας.

Όπως το βλέπω εγώ, όσο πιο ελαστικά είναι τα όρια της καλοσύνης και της αγάπης μας, τόσο πιο αισιόδοξοι θα πει ότι είμαστε. Και η αισιοδοξία είναι καλό πράγμα. Κάνει την ζωή μας πιο όμορφη. Αλλιώς θα ήμασταν τίποτα μίζερα μουντρούχαλα ανθρωπάκια, που θα ζούσαμε την μοναχική αποστειρωμένη ζωούλα μας, μακαρίζοντας την τύχη μας που κανένας δεν μας πλήγωσε και εξυμνώντας την αυτοπειθαρχία μας γιατί σε κανέναν δεν το επιτρέψαμε.

Χαμογέλα Νικολή, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Δεν σε πρόδωσε η ζωή σου ολόκληρη... Ένας άνθρωπος σε κρέμασε. Τι να κάνουμε, συμβαίνουν και αυτά... Εγώ θα επιμένω πως η ζωή είναι απλή... και ωραία.

Καληνύχτα :)

? said...

@b|a|s|n\i/a: το λέω κι εδώ: είσαι από τους λίγους καλούς blogόφιλους, αν υπάρχουν τέτοιοι εδώ.. κρατώ τα λόγια σου.σ΄ευχαριστώ ;-)

? said...

γεια σου @μαράκι.. δεν έγινε κάτι φοβερό. Να μη σκάμε για τίποτα πάντως..φιλιά

Anonymous said...

Δυστυχώς η αχαριστία που υπάρχει στον κόσμο είναι ένα φαινόμενο που με εκνευρίζει..
Δηλαδή εσύ να κάνεις τα πάντα για κάποιον και αυτός να σε προδίδει...
Κρίμα που υπάρχουν τέτοια άτομα...

? said...

@DR PAKO®: συμφωνώ με τον ορισμό του καλού. Σκέψου ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι πλέον υποκειμενικό αν είναι καλό αυτό που κάνουμε..δε συνεννοούμαστε λοιπόν, για το ποιός πράττει καλώς.
Thx για τη πληροφορία!

? said...

@laplace78: και δυστυχώς όλο κι αυξάνονται..

? said...

@Μπουρμπουλήθρα: δικαίωση-λύτρωση.. καληνύχτα..φιλιά

? said...

@Gi Gaga Kouni Beli: καταπληκτική η κινέζικη παροιμία..θα την υιοθετήσω

? said...

@BUTTERFLY: τι όμορφο θα ήταν να ήσουν και με κάποιον που να τον φρόντιζες όπως τον ίδιο σου τον εαυτό..χωρίς φόβο

? said...

γεια σου ρε @manolito!

? said...

@daydreamer: τελικά η έννοια του δεδομένου είναι αυτό που τα καταστρέφει όλα.. κρίμα για τον τρόπο που σκεφτόμαστε.Μάλλον είναι ανθρώπινο

? said...

@una mama και οχι μονο: σ'ευχαριστώ πολύ.Εκτιμώ το ότι μιλάς ρεαλιστικά κι έξω από τα δόντια..έτσι είναι.Σε φιλώ

? said...

@zanzibar: αυτό ακριβώς μου συμβαίνει κι εμένα..λαμβάνω από κει που δε το περιμένω.Τελικά είναι άγραφος νόμος.Σ'ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.Φιλάκια

? said...

@Μαργαρίτα: αυτό το ελπίζω..να μη πηγαίνει τίποτα χαμένο.Μυστήριο η ζωή, δε νομίζεις? Συμφωνώ απόλυτα με τα περί γενναιοδωρίας..Καλό βράδυ..

? said...

σ'ευχαριστώ @Dory μου.. Αισιοδοξία λοιπόν, για να μην καταντήσω μίζερο μουντρούχαλο ανθρωπάκι..φιλιά

? said...

@Akon: πολύ κρίμαι φίλε μου.Καληνύχτα

Skouliki said...

μεγαλο θεμα επιασες ...προσωπικα για μενα η αχαριστια ειναι παραλογισμος ...ειναι καποιος με καρδια απο μαρμαρο ..

Η αχαριστία είναι προδοσία απέναντι τής ανθρωπότητας. (Θεόφραστος)

Η αχαριστία αποξηραίνει την πηγή κάθε αγαθότητας. (Ρισελιέ)

BUTTERFLY said...

Θα ερθει κι αυτο, εκει που δεν το περιμενεις!

το φτυαράτσι said...

Kαλά το έχω ζήσει αυτό 2 φορές και αισθάνομαι πως έρχεται και η τρίτη!Πολλούς τους λυπάμαι που είναι μόνη τους στο βυθό και τους βγάζω να χαρούν στην επιφάνεια!Βέβαια μόλις γνωρίσουν και άλλους εκει σε ξεχνούν!Όχι οτι τους έχω ανάγκη αλλά ειναι το άδικο!
Την κουληνύχτα μου!

Anonymous said...

Κοιταξε είναι να μη τους κακομάθεις και να γίνουν ξεκάθαρα τα όρια.Είναι πραγματικά αηδιαστικό να σε εκμεταλλευονται οι κοντινοί σου άνθρωποι απο φίλους δε μου χει συμβει παρα μόνο μια φορά που ήταν απίστευτα κραυγαλέο και με εκνευρισε πολυ,το χειροτερο όμως ειναι με τους συγγενείς.

? said...

ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΑΚΙ.. Η κυρία @skouliki απαντάει χωρίς να αστειεύεται??!!! :-) Συμφωνώ σκουλικάκι με όσα παραθέτεις..

? said...

@BUTTERFLY: αισιόδοξο αλλά το πιστεύω κι εγώ..καλημέρα!

? said...

@το φτυαράτσι: ακριβώς γι'αυτή την αδικία μιλώ κι εγώ..άσχημο πράγμα.Πρέπει να βγω κι εγώ στην επιφάνεια ;-)

? said...

@Ελένη: κι εδώ ταιριάζει αυτό που λέμε ότι τους φίλους τους διαλέγεις, τους συγγενείς όμως όχι..

sitofkris said...

μα χωρίς ουτε καν να τον ρωτήσει,να πάρει την άδεια του,πήγε και έκανε και οικογένεια.ανεύθυνος

? said...

@sitofkris: κι αχάριστος θα έλεγα :-p

Anonymous said...

people are people.

κατι τετοιες στιγμες η ανταποδοτικη δικαιοσυνη μοιαζει οαση...

? said...

@exofthalmi: έτσι όπως το πες..όαση η δικαιοσύνη που περιμένεις, χωρίς ποτέ να'ρθει

marionettie said...

Φοβερό ποστ...Στέκομαι εδώ.
''Ας είναι... κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου και μη σκέφτεσαι τίποτε άλλο. Κάποια μέρα θα δικαιωθείς και θα αγαπηθείς...ΑΛΗΘΙΝΑ.'' Φιλιά!

? said...

@marionettie: σ'ευχαριστώ.. καλό απόγευμα :-)

Roadartist said...

Συμφωνω με οτι γραφεις.
Νομιζω οτι σπανια σημερα συναντας ευγνωμονες ανθρωπους.
Και ελαχιστοι χαιρονται με τη χαρα σου ή θα αναγνωρίσουν το ελάττωμα τους. Ο εγωισμος και η ζηλια επικρατει.
να εισαι καλα Νικο :)

? said...

@Roadartist: καλά, τη ζήλεια και τον εγωισμό τα συναντάμε σε καθημερινή βάση. Τα θεωρούμε δεδομένα πλέον. Να είσαι κι εσύ καλά..φιλιά

kikop80 said...

Καλησπέρα Νίκο.
Σχεδόν παρόμοια φάση μου έχει συμβεί κι εμένα, με πρεζόνι που τού 'δινα στανταρ σχεδόν κάθε μέρα και μερικες φορές και περισσότερα χρήματα, και κάποια φορά που ο πατέρας μου του 'βαλε χέρι γιατί ερχόταν κάθε μέρα, τον έβρισε φεύγοντας!

Μετά από μέρες είχε το θράσος να ξαναφανει και να ζητήσει και πάλι.

Τι να πω! Να πω πως σαν πρεζόνι που είναι έχει ελαφρυντικό?....δεν ξέρω!

Σπάνιο πια να βρείς ανθρώπους με μπέσα!

Κι αν καμία φορά συνσντήσεις το χαίρεσαι πραγματικά!!!!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Εγώ ξέρω πώς όταν ο άλλος είναι αχάριστος απλά δεν συνεχίζεις να έχεις επαφές μαζί του.Βέβαια έχουμε γεμίσει απο τέτοιους αλλά πάντα θα ψάχνουμε τους λίγους ανθρώπους που έχουν πραγματικές αξίες όχι μόνο στο φαίνεσθαι αλλά και στις πράξεις.
Καλησπέρα Νικόλα!

? said...

@kikop80: εγώ νομίζω ότι ελαφρυντικά στην αχαριστία δεν υπάρχουν. Καλόμαθε το πρεζόνι, και όταν πια δε του δινες τίποτα βγήκε κι από πάνω.
Έχεις δίκιο, δύσκολα βρίσκεις πια ανθρώπους με μπέσα. Σπάνια..

? said...

γεια σου ρε @νικ!
Πάντα πρέπει να ψάχνουμε γι΄αυτούς τους λίγους που αξίζουν. Δύσκολο μεν αλλά ακατόρθωτο όμως όχι. Καλό βράδυ

Zorba the Greek said...

Τον ψεύτη, τον κακεντρεχή, τον κακόβουλο, και τον κουτοπόνηρο πολλοί τον συγχώρεσαν. Τον αχάριστο ποτέ.

Πρέπει ο καθένας να μπορεί να κρίνει μέχρι που μπορεί να δώσει δικαιώματα. Και επιπλέον να βοηθήσει αυτόν που είναι πεποισμένος ότι, κάποτε, με κάποιον τρόπο, θα του το ανταποδώσει. Δύσκολο, αλλά και αναγκαίο.

eri said...

Τελικά όλα στον κόσμο βασίζονται στο πάρε δώσε :)
Καλό βράδυ

kat. said...

μωρέ αυτή τη δικαίωση περιμένουμε όλοι! αλλά που;
αναρωτιέμαι για πόσο ακόμα θα περιμένουμε..

? said...

@zorba: Γνωρίζω ανθρώπους, δυστυχώς ελάχιστους, οι οποίοι βοηθούν τους συνανθρώπους τους χωρίς να περιμένουν ανταμοιβή από αυτούς. Εκεί φαίνεται το μεγαλείο της ψυχής..

? said...

@eri: συμφωνώ!

? said...

@kat.: ελπίζω όχι για πολύ.. ας έρθει το συντομότερο ;-)

patsiouri said...

Προχτές με είχαν καλέσει κάπου για φαγητό. Οι οικοδεσπότες και οι υπόλοιποι ήταν συγγενείς, εγώ μόνο ήμουν η ψιλοάσχετη ας το πούμε.
Με φρίκη ανακάλυψα όταν σερβιρίστηκαν όλοι πως δεν έίχε περισσέψει φαγητό για μένα!!!
Αντί να ντροπιαστούν αυτοί ντροπιάστηκα εγώ που την έβγαλα με κάτι σαλατικά!
Η γυφτιά ζει και βασιλεύει χρυσέ μου...

MariosDeme said...

axaristia yparxei pantou. Min stenaxoriese

? said...

@patsiouri: γαΐδούρια!

? said...

@MariosDeme: thx φίλε

entelech1a said...

Εχει ο καιρος γυρισματα...

? said...

@entelech1a: σωστό κι αυτό ;-) καλημέρα..

Σοφία said...

Νομίζω ότι το καλύτερο είναι να τα κάνεις όλα με μέτρο. Ούτε να τσαλαπατάς τους άλλους, ούτε να τους αφήνεις να σε τσαλαπατάνε.

? said...

@σοφία: γιατί όχι..? το μέτρο τουλάχιστον δε θα βλάψει κανέναν ;-) φιλιά!

moyratos said...

Νικόλα, η αχαριστία όπως και η απλιστία είναι 2 έννοιες που προέρχονται από αρχαιοτάτων χρόνων!!! Το κακό είναι ότι γεννιούνται οι άνθρωποι με αυτό και δεν το "κολλάνε" κατά την διάρκεια. Είναι το χειρίτερο συναισθημα που έχει να αντιμετωπήσεις στην ζωή σου. Το παράδειγμα με τον ζητιάνο είναι πολύ εύστοχο στην έννοια της.

? said...

@moyratos: καλώς ήρθες φίλε!

Skouliki said...

ελα αηδιεςςςςςςςςςςςςςςςςςς


απανταω ναι ...αλλα τωρα επειδη μου την ειπες ηρθα να κλασω και να φυγω χαχαχαχχα να μαθεις

? said...

@skouliki: πουυυφ! :-p

Side21 said...

Απο προσωπική εμπειρία ...
Στους 10 που θα προσφέρεις ...
Οι 3 θα σε μισήσουν γι'αυτό ...
Οι 6 θα Ξεχάσουν θα σ' αγνοήσουν ...
Και ένας θα σ' ευγνωμονεί ...
Αξίζει τον κόπο !!!

Anonymous said...

Μέγα ζήτημα. Σηκώνει μεγάλη κουβέντα και δυστυχώς λεκτικά μπορούμε όλοι να καταλήξουμε κάπου, αλλά πρακτικά ο υποκειμενισμός προωθεί και "επιβάλλει" την αχαριστία στις διαπροσωπικές σχέσεις με τρόπο ακούσιο. Με άλλα λόγια το τί είναι αχαριστία για κάποιον καθορίζεται απο τα δικά του κριτήρια, τις δικές του ηθικές αξίες και τις δικές του απαιτήσεις σε σχέση με τον άλλον. Έτσι είναι δυνατόν δύο φίλοι (π.χ.) να εισπράττουν ταυτόχρονα αχαριστία ο ένας απο τον άλλον.

Προσωπικά, θεωρώ ότι το αντίδοτο στην ύπαρξη της αχαριστίας (όσο μπορούμε να την ορίσουμε) είναι το μέγεθος της προσπάθειας που κάνουμε προκειμένου να μην δειχτούμε αχάριστοι απέναντι στους δικούς μας.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες κατηγορίες "αχαριστίας" (Βλ.κοινά, οικογένεια, συντροφικότητα) τα οποία χρίζουν και μιας πιο ενδελεχούς ανάλυσης.

Υ.Γ.Μην ζητάτε!

"ζαχαρούλα.." said...

..όσο περνάει ο καιρός , γίνομαι και πιο σκληρή...... το δεδομένο με εκνευρίζει!!

καλό μήνα!!

? said...

@side21: πίστεψε με, έχω την ίδια άποψη.. κι αξίζει!

? said...

@έχω κοίλη: θα απαντούσα σοβαρά (όπως ξέρω ότι θα ήθελες) αλλά από το έχω κοίλη και το ΥΓ τι να πω..χαχαχαχχαχαχα!! απίστευτος?

Ο Φιλοχρήματος

? said...

@ζαχαρούλα: κι εγώ μία πό τα ίδια.. φιλιά!

Λυδία said...

Μπερδεύεται το ψέμα με αλήθεια και το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο καλό.. περισσότερο μπόμπα θα το έλεγες...
Πρόβλημα σημερινό δεν είναι... μα πονάει. Ποιος δεν το έχει νιώσει?
Καλημέρα Νικόλα μου!

? said...

γεια σου @λυδιάκι. Έχεις δίκιο, άραγε ποιός δε το έχει νιώσει? Φιλιά

tria_poulakia_ka80ntan said...

περα απο παραδειγματα με ζητιανους (τραβηγμενα απο τα μαλλια για να ειναι αληθινα) το βλεπεις πραγματικα στις καθημερινες σχεσεις. Περα απο το δινω και παιρνω περα απο θα σου κανω για να μου κανεις υπαρχει η ανιδιοτελεια. Λεξη αγνωστη για παρα πολυ κοσμο. Και πολυ φοβαμαι οτι πολλες φορες ειτε εμμεσα ειτε αμεσα (δλδ ειτε χωρις την δικια μας θεληση αλλα γιατι "επρεπε" ειτε με τη θεληση μας) ολοι μας την εχουμε ξεχασει. Ετσι δεν ειναι Νικ?

? said...

@tria_poulakia: η μεγάλη επιστροφή! :-p
Θέλει κι ερώτημα..? Γνωρίζεις πολύ καλά ότι συμφωνώ. Πράξεις που γίνονται ΧΩΡΙΣ προσωπικό όφελος, δηλ.χωρίς ανιδιοτέλεια, είναι πράξεις ανθρώπινες, σημαντικές..

ΑΧΤΙΔΑ said...

Πως φαίνεται οτι είσαι νέος ακόμα..η αχαριστία είναι ότι χειρότερο υπάρχει στη ζωή και πίστεψε με θα την βρείς άφθονη σε κάθε σου βήμα..θα την γεύεσαι και θα προχωράς πιο πέρα.Αν ήθελα να σου πω ιστορίες δεν θα μας έφθαναν χίλιες αναρτήσεις και θα την βρεις σ' αυτούς που ευαιργέτησες περισσότερο.

? said...

@αχτίδα: μακάρι να έμενα για πάντα νέος.. ;-)

Μαργαρίτα said...

Καλησπέρα!!

Πέρασα να σου ευχηθώ να περάσεις
ένα ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Να είσαι καλά***

? said...

@μαργαρίτα: εύχομαι κι εγώ να περάσεις όμορφα..φιλιά πολλά!

Anonymous said...

Τα λόγια είναι περιττά πιστεύω αλλά...! Στις μέρες μας οι αληθινές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι ακατόρθωτες. Ο καθένας είναι για την "πάρτη του" και στο τι θα κερδίσει.Γύρω μας είναι λίγοι αυτοί που ξεχωρίζουν...σκέψου όμως ότι μετά τη βροχή(αχαριστία) βγαίνει το ουράνιο τόξο (ένας αληθινός ΑΝΘΡΩΠΟΣ).
Την καλησπέρα μου.. :)

? said...

@e-ξωτικό: πολύ όμορφη η παρομοίωσή σου.Καλώς ήρθες!

sgjtmvbn said...

Ένα πραγματάκι θα πω, κάνε το καλό και ρίξ’ το στο γιαλό και άσε τον χρόνο να είναι ο δικαστής! Και πάντα να σκέπτεσαι αισιόδοξα! :)

? said...

@The Indolent: θα συμφωνήσω!

Anonymous said...

Νικος Κ. : Ε, είναι κι αυτό μια άποψη..

? said...

@σκέτο blacks: ακχκχκχκχκκχκχκχκκχκχ!! ρε βρικόλακες!

Λιακάδα said...

Το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον, κοινώς κοιτάζοντας τον εαυτουλη οτυς ειναι γνωστό! Αυτο ομως δεν πρεπει να να μας κανει να βάλουμε στο ιδιο σαακί και τους υπολοιπους που ξεχωριζουν!
Μπορει αυτός/η που προδωσε τις προσδοκιες σου να ηταν ατομο/α που έχεις βασιστεί κι εμπιστευτεί, και σε πλήγωσε..
Ο καλος ο καπετανιος στη φουρτουνα φαινεται.. έλεγε η νονα μου..
take yr loss and go on lene oi Yapies
Χαμογελασε στο αυριο
το αυριο που 8αρθει ισως σου φερει μια ΚΑΛΗ μερα λες εγω και χαμογελω ακαθεκτη
τα φιλια μου
μη μασας .. προχωραααα

? said...

σ'ευχαριστώ γλυκιά μου @liakada!