Friday, February 29, 2008

Ο μακεδονικός χαλβάς


Μπορεί το θέμα του Μακεδονικού να ξεκίνησε πριν 60 χρόνια περίπου όμως, η αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ και η αναμενόμενη αλλαγή του ονόματος του μικρού κρατιδίου φέρει τη σφραγίδα της Ν.Δ.

Κατα την ταπεινή μου άποψη, το κρίσιμο και βαθύτερο ερώτημα που αφορά το μακεδονικό ζήτημα δεν σχετίζεται με την επιλογή του νέου ονόματος των Σκοπίων (πρόταση Νίμιτς κτλ.) αλλά με τον λόγο για τον οποίο σκοπεύουν οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι να παραποιήσουν την ιστορία επιβάλλοντας τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Αυτό συμβαίνει με σκοπό να αποδειχθεί:
  • '' Ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες αλλά μια ξεχωριστή εθνότητα.
  • Ότι η Μακεδονία εκτείνεται προς Βορράν πολύ πέραν των ορίων της ιστορικής Μακεδονίας, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει πραγματικές σλαβικές περιοχές που δεν είχαν υπάρξει ποτέ τμήματα της Μακεδονίας στην αρχαιότητα και οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν τμήματα της αρχαίας Δαρδανίας.
  • Ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, αλλά ένα ξεχωριστό έθνος που είχε σχέση με τους Ιλλυριούς και τους Θράκες.
  • Ότι η γλώσσα τους δεν είναι η Ελληνική, αλλά το ιδίωμα που ομιλείται στην περιοχή των Σκοπίων.
  • Ότι όταν οι Σλάβοι κατέβηκαν στη Βαλκανική, κατά τη διάρκεια του 6ου και 7ου αιώνων μ.Χ. συγχωνεύθηκαν με τους μη Έλληνες απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων και έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο έθνος οι Σλαβο-Μακεδόνες.
  • Ότι οι απόγονοι αυτών των Σλαβο-Μακεδόνων του μεσαίωνα είναι οι σημερινοί Μακεδόνες των Σκοπίων.
  • Ότι στη Βουλγαρία και Ελλάδα υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι ανήκουν σ΄αυτό το «Μακεδονικό Έθνος» οι οποίοι σχηματίζουν καταπιεσμένες μειονότητες των οποίων τα δικαιώματα πρέπει να αναγνωρισθούν.
  • Ότι οτιδήποτε αποκαλούμενο «Μακεδονικό», ήθη, έθιμα, πολιτισμός κ.λ.π. δεν είναι Ελληνικό, αλλά δημιούργημα των Μακεδόνων του τύπου των Σκοπίων''.

    Εν ολίγοις αποτελεί μέρος μιας επεκτατικής πολιτικής η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο προσεχές μέλλον.

Καλή τύχη.

34 comments:

ΑΧΤΙΔΑ said...

Χαίρομαι που τόσο ωραία αναλύεις ένα τέτοιο θέμα, είμαι Θεσσαλονιά, είμαι Μακεδόνισα , ειμαι Ελληνίδα και δεν δέχομαι κανένα να το αμφισβητεί. Όταν ήμου φοιτήτρια στην Αθήνα κάποιος επάνω σε μία διένεξη με απεκάλεσε Βουλγάρα κι εγώ τότε έκανα κάτι εντελώς αντίθετο με τον ήρεμο χαρακτήρα μου.Πήγα στο πρύτανη και τον έκανα να μου ζητήσει συγνώμη δημοσίως καιόταν το έκανε τους εξήγησα πάλι δημοσίως οτι η μεγαλύτερη ντροπή είναι όταν οι ίδιοι Έλληνες διαφωνούν μεταξύ τους και βάζουν διαχωριστικά γλώσσας και περιοχών .Εγώ από μικρή στο δημοτικό ακόμα έμαθα το τραγουδάκι:<< Δεν θα τη πάρουνε ποτέ τη γη των μακεδόνων,την γη μας την Ελληνική , το θαύμα των αιώνων, τη γη που η Ελλάδα μας την έχει για καμάρι,δεν θα πατήσει τύρανος εχθρός δεν θα την πάρει.Για τη Μακεδονία μας Ελλάδα μας γενναία σκληρά θα πολεμήσουμε τον κάθε επιδρομέα....>>. μην ανοίγουμε λοιπόν την όρεξη σε όσους μας περιτριγυρίζουν.. και είναι πολλοί!

KitsosMitsos said...

Μεγάλη κουβέντα όντως... Και σωστά αυτά που αναλύεις. Για να καταλαβαίνουμε τι παίζεται πίσω μας...
Καλησπέρα φίλτατε.

still-elate said...

ναι... μόνο που αυτό το λένε από το 1945, κι εμείς το θυμηθήκαμε το 1992...

Ας προσέχαμε, να μην ήμασταν τόσο αυτοκόλλητοι με τους Σερβους, να μην την πατούσαμε... Το μόνο μας πρόβλημα ήταν οι Βούλγαροι και επειδή αυτί ούρλιαζαν ότι οι "βαρδαρινοι" (σημερινοι σκοπιανοί) ανήκαν στη Βουλγαρία, εμείς τους στηρίζαμε για να είναι στη Γιουγκοσλαβία, επειδή τα είχαμε καλά με τον Τίτο...
και αφαιρέσαμε την υπηκοοτητα από μακεδόνες που δεν μιλούσαν ελληνικά, όχι γι'αυτο, αλλά επειδη ηταν ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ...
ΚΑΙ... ΚΑΙ... ΚΑΙ...
Μην υπεραπλουστεύουμε λοιπόν, και ΔΕΝ φταίνε για όλα οι "εχθροί του ελληνικου γένους"...

Η Ιστορία ΔΕΝ αλλάζει έτσι εύκολα, ούτε καν κι αν το θέλουν 250.000 άνθρωποι,
και ειδικά όταν ειναι ΓΡΑΠΤΗ σε άπταιστα Ελληνικά,
ειδικά όταν τα ονόματα των αρχαίων που προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι πρόγονοί τους ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ κάτι στα ελληνικά, και ΤΙΠΟΤΑ στα "μακεδονίτικα"...

θα επανέλθω με προτάσεις για ενημέρωση, μια και ειστε δεκτικοι!!!

? said...

@αχτίδα: συγχαρητήρια για αυτό που έκανες..σου βγάζω το καπέλο!

@kitsosmitsos: καλό είναι να μην ενημερωνόμαστε μόνο για τη eurovision και τα ριάλιτι..το μακεδονικό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό.καλό απόγευμα!

@elate:ω πολύ σωστά τα λες..περιμένουμε τις προτάσεις! προσωπικά με ενδιαφέρουν σημαντικά.

b|a|s|n\i/a said...

δύσκολες λέξεις για δύσκολες καταστάσεις ελπίζοντας σε όχι δύσκολες λύσεις.
καλησπέρα...

BUTTERFLY said...

Για ενα τοσο σημαντικο ζητημα ολη η Ελλαδα επρεπε να ειναι στους δρομους! Ολα οσα ειπωθηκαν πολυ σωστα, αλλα δυστυχως για την ολη πολιτικη της Ελλαδας τα τελευταια 60 χρονια ουτε ρωτηθηκε ουτε καν σε πολλες περιπτωσεις ενημερωθηκε ο λαος. Τωρα λοιπον, εστω και τωρα, πρεπει να διεκδικησουμε την ιστορια μας, το σπιτι μας και την αξιπρεπεια μας! Κανουμε πορειες για την καθε μαλακια- σε δουλεια να βρισκομαστε- και για αυτο το θεμα λουφαζουμε;;;

Anonymous said...

δεν ξερω τι να πω...ειμαι μουδιασμενη!
πολυ κακο αυτο που εγινε κι ακομη χειροτερο θα καταληξει μου φαινεται...

Anonymous said...

@αχτίδα : Έχω και εγώ κατα το ένα τέταρτο καταγωγή απο την Μακεδονία και ειλικρινά λυπάμαι όλα αυτά τα χρόνια όπου το μείζον αυτό εθνικό θέμα "παίζεται" σαν "απλός στρατιώτης" στην παγκόσμια "σκακιέρα" συμφερόντων με την Ελλάδα ανήμπορη να υψώσει (έστω διπλωματικό) ανάστημα..

Θεωρώ, λοιπόν, χρεός μου να παραθέσω το ακόλουθο κείμενο, το οποίο έγραψα με βάση ιστορικές έρευνες που έχουν γίνει.

Anonymous said...

Η προπαγάνδα στηρίζεται στην συνεχή επανάληψη αναληθειών οι οποίες ακούσια αποτυπώνονται στην συνείδηση του κόσμου. Μοναδικός πιθανός τρόπος αντιμετώπισης της προπαγάνδας είναι η διάδοση της αλήθειας. Αλήθειας που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και παραχάραξης. Και επειδή όλα τα τελευταία χρόνια, απο την μια έχουμε την «αμερικανόφερτη» προπαγάνδα περί της ταύτισης σκοπιανών-μακεδόνων και απο την άλλη τις ισοπεδωτικές εθνικιστικές κορώνες περί παντοδυναμίας και παντοκρατορίας των προγόνων μας, είναι καλό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Η ιστορία είναι ένα ασφαλές εργαλείο προς αυτή την διαδικασία.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Παρ’όλα αυτά ας με συγχωρέσουν κάποιοι προκαταβολικά για το μέγεθος της δημοσίευσης, αλλά πώς να το κάνουμε οι περιστάσεις το απαιτούν.

Γεγονός 1 : Αρχαίοι συγγραφείς (Ησίοδος, Ηρόδοτος, Ελλάνικος κ.α.) συνέδεαν τους Μακεδόνες με τους Δωριείς, που είχαν κινηθεί σε νοτιότερα σημεία του ελληνικού χώρου.

Γεγονός 2 : Ο Αλέξανδρος Α’ έγινε δεκτός απο τους Ελλανοδίκες προκειμένου να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες (μόνο Έλληνες γίνονταν δεκτοί). Επιπλέον, ο ίδιος κατα τους περσικούς πολέμους είπε μιλώντας στους Έλληνες του νότου : «Γιατί και εγώ Έλληνας είμαι στην καταγωγή απο τα παλιά χρόνια και δεν θα ήθελα να δώ την Ελλάδα υπόδουλη αντί για ελεύθερη» .

Γεγονός 3 : Ο Θουκυδίδης (διακρίνεται για την ιστορικότητα των λεγομένων του παγκόσμια) ονομάζει Τημενίδες τους Μακεδόνες βασιλείς, δηλ.απόγονους του Τημένου απο το Άργος.





-----

Ισχυρισμός Σκοπιανών 1 : Ο ρήτορας Δημοσθένης αποκαλούσε τον Φίλιππο τον Β’ (βασιλιάς της Μακεδονίας κατα την περίοδο της επεκτατικής δραστηριότητας στα μακεδονικά παράλια/απειλή αθηναικών συμφερόντων), ώς βάρβαρο. Και αφού οι Έλληνες θεωρούσαν ότι «Πας μη Έλλην, βάρβαρος», άρα οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες.

Αντίκρουση 1 : Απο αρχαίες ιστορικές πηγές φαίνεται ότι το γεγονός ισχύει. Παρ’όλα αυτά...ο Δημοσθένης σαν ένας απο τους πολιτικούς της εποχής ασκούσε σθεναρή αντιπολίτευση (Βλ.αναλογία με σήμερα) εναντίον της φιλομακεδονικής παράταξης εντός Αθηνών (Αισχίνης). Υπήρχαν αρκετοί Αθηναίοι και Έλληνες (όπως ο Ισοκράτης που πρόβαλλε τον Φίλιππο ώς πιθανό ηγέτη όλων των Ελλήνων εναντίον των Περσών) που σίγουρα δεν ασπάζονταν την αντίληψη του Δημοσθένη. Ισχύει ότι οι Μακεδόνες υστερούσαν πολιτιστικά σε σύγκριση με τους Αθηναίους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και οι δύο δεν είχαν κοινή καταγωγή. Ισχύει, τέλος ότι κανένας υπαινιγμός δεν έγινε απο τον Δημοσθένη για την γλώσσα του ιδίου του Φιλίππου ή των υπηκόων του.

-----

Ισχυρισμός Σκοπιανών 2 : Οι βασιλείς της Μακεδονίας και οι ευγενείς ήταν Έλληνες, ενώ ο απλός λαός είχε άλλη καταγωγή (ιλλυρική, θρακική κ.ο.κ.)


Αντίκρουση 2 : Είναι δυνατόν ένας εμπειροπόλεμος λαός να δέχεται την καταναγκαστική εξουσία απο μια μικρή κάστα διορισμένων ξένων, χωρίς να επαναστατούν?

------





Γεγονός 4 : Επιστολή Αλέξανδρου Γ’ προς τον Δαρείο (μετά το νικηφόρα διέλευση στα περσικα εδάφη) : «Οι πρόγονοί σας (εννοεί Μαρδόνιο-Ξέρξη) εκστράτευσαν στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα και μας κακοποίησαν, χωρίς να έχουν κακοποιηθεί πιο μπροστά απο μας. Εγώ λοιπόν, αφού ανέλαβα την ηγεμονία των Ελλήνων, επιθυμώντας να τιμωρήσω τους Πέρσες για τα τότε κακουργήματά τους εκστρατεύω τώρα...». Σε αυτό το σημείο δεν χωράνε περεταίρω σχόλια.

Γεγονός 5 : Η γλωσσική συγγένεια μεταξύ Μακεδόνων και των υπόλοιπων Ελλήνων είναι δεδομένη και αδιάσειστη. Πρώτον, ο Πλούταρχος (Βίος του Αλεξάνδρου) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Αλέξανδρος διέταξε να μεταφραστεί το περιεχόμενο μιας ξενόγλωσσης επιγραφής στην ελληνική γλώσσα ώστε να καταλαβαίνουν όλοι οι στρατιώτες του. Δεύτερον, ο ίδιος ιστορικός αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος διέταξε τους τριάντα χιλιάδες Πέρσες που θα ενέτασε στα στρατεύματά του να μάθουν την ελληνική γλώσσα και χρησιμοποιήσουν τα μακεδονικά όπλα. Τρίτον, είναι γνωστό ότι ο Αλέξανδρος διέδιδε την ελληνική γλώσσα και γραφή στις χώρες που κατακτούσε. Τέταρτον, ο Ευριπίδης δίδαξε μερικά απο τα έργα του στην Αυλή του βασιλιά Αρχελάου, ενώ ο Αριστοτέλης δίδαξε στο σχολείο που ο Φίλιππος ίδρυσε για τον Αλέξανδρο. Πέμπτον, ο Αρριανός (ύστερος αλεξανδρινός ιστορικός) χρησιμοποίησε ώς πηγή το συγγραφικό έργο δύο εκ των στρατηγών του Αλεξάνδρου (Πτολεμαίος και Κλεόβουλος), οι οποίοι έγραψαν στα ελληνικά. Έκτον, η λέξη «Μακεδνός» είναι λέξη ομηρική (Οδύσσεια, η106) και σημαίνει λυγερός, σωματώδης, ενώ οι θεοί έχουν κοινά ονόματα (Ζεύς, Απόλλων, Άρτεμις). Έβδομον, οι ονομασίες των περιοχών ήταν ελληνικές (Άργος, Πέλλα, Αταλάντη κλπ), καθώς επίσης και τα ονόματα που βρέθηκαν στις επιγραφές της Βεργίνας (Π.χ. Ξενοκράτης, Θεόκριτος, Βερενίκη, Κλειώ πλην ενός).



Επαναλαμβάνω ότι αξίζει να αφιερώσουμε 10 λεπτά για να ξέρουμε ΓΙΑΤΙ αδικούμαστε και ΓΙΑΤΙ αυτοί που μεταπολιτευτικά κυβερνούν αυτόν τον τόπο δεν είναι κατα βάση Έλληνες.

? said...

@ b|a|s|n\i/a: δυστυχώς οι λύσεις είναι εκ των προτέρων δύσκολες..ας βρεθεί η λιγότερο ζημιογόνα για μας..έτσι όπως τα κάναμε.καλό βράδυ

@butterfly: από ποιον να ενημερωθεί άραγε ο Ελληνας πολίτης?Από τις ειδήσεις του STAR ή τον εκάστοτε κυβερνητικό εκπρόσωπο-ρομπότ με τις τυποποιημένες απαντήσεις..

? said...

@una_mama: δυστυχώς το ίδιο πιστεύω κι εγώ..

@δημήτρης κ.: ευχαριστώ για το κείμενο. Ομολογώ ότι δε βρήκα κάτι παρόμοιο κατα την αναζήτησή μου στο ιντερνετ. Οφείλουμε όλοι να το έχουμε υπόψη μας

PN said...

Βρε παιδιά, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, τουλάχιστον για ένα μορφωμένο άνθρωπο, σχετικά με την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων.

Βέβαια εδώ πρέπει να τονισθούν και κάποια άλλα σημεία.

Πρώτον, ποιος ξέρει τα ακριβή γεωγραφικά σύνορα των τότε καιρών;

Δεύτερον, ποιος μπορεί να ισχυριστεί - χωρίς να γίνει φαιδρός - την άρρηκτη συνέχεια των σύγχρονων Ελλήνων ή Σκοπιανών με τους αρχαίους Μακεδόνες;

Το μόνο ουσιαστικό μας επιχείρημα απέναντι σε όποια κατηγορία είναι η γλώσσα και μόνο. Το μόνο αναμφισβήτητο είναι η γραμματική συγγένεια της αρχαίας ελληνικής με τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα.

Κάτι ακόμα, το γεγονός ότι το μυαλό μας έχει εμποτισθεί με κοινωνικά κληροδοτημένες αξίες, έθιμα και νόρμες δεν μας κάνει πιο κατάλληλους για το οτιδήποτε σε σχέση με άλλους.

Το θέμα είναι ένα, πως διαχειρίζεται πλεόν στο σήμερα ένα τέτοιο θέμα η ελληνική διπλωματία. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι ενώ η Ελλάδα έχει όλα τα χαρτιά για να το διεκδικήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, προτιμά μια οδό που την οδηγεί ντουγρού στην αποτυχία. Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό το θέμα πάντως έχω γράψει πιο αναλυτικά, μην σας πρήζω και στο Post εδώ.

? said...

@νκ: ρίξε μια ματιά στο κείμενο του δημήτρη κ.

ελληνική διπλωματία??? ΚΟ ΚΟ ΚΟ

PN said...

Το διάβασα το κείμενο του Δημήτρη. Δεν διαφωνό σε τίποτα, απλά δεν έχω καμμιά διάθεση να μπω σε βάθος σε πράγματα που είναι αυταπόδεικτα. Δεν έχουμε καν ανάγκη να αποδείξουμε τίποτα. Το θέμα είναι πως διεκδικούμε αυτό που θέλουμε.

Ελληνική διπλωματία και εγώ θα γελάσω....αλλά έχει αξία να δούμε γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.

still-elate said...

επειδή δεν μπορώ να τα αντιγράφω... και είμαι ανιδεη με τεχνολογίες...
stillelate@hotmail.com !!! Αλλά χαλαρώστε παιδιά!!!!!

Anonymous said...

Μακάρι να βρεθεί μια λύση για αυτό το θέμα...

καλό μήνα

ΑΧΤΙΔΑ said...

Επειδή δεν μπόρεσα να βρώ το δικό σου μπλοκόσπιτο σου απαντώ εδώ ΔΗΜΗΤΡΗ Κ.
Χαίρομαι που υπάρχουν άτομα τόσο σωστά ενημερωμένα το θέμα είναι οτι εμείς οι ίδιοι δεν κάναμε τίποτε τότε που έπρεπε. Αυτή η νωθρώτητα και η αδιαφορία για το τώρα πραγματικά με σκοτώνει.Κανεις δεν έκανε το σωστό όταν έπρεπε και τώρα όπως και τόσα άλλα τα πληρώνουμε και φοβάμαι οτι είναι η αρχή. Θα ήθελα να σου πω μία ιστορία που μου έλεγαν για το παππού μου για μελλοντικά ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΆΠΟΤΕ ΚΟΡΌΙΔΕΥΑ όμως δεν θέλω να μακρυγορήσω απλώς περιμένω να γίνει. Χάρηκα που σε γνώρισα!

purple said...

σωστη αναλυση επι της ουσιας Νικο μου, παιζονται τοσα πολλα που δεν ξερουμε τι μας γινεται.

? said...

@νκ: από που να πρωτοξεκινήσεις..

@elate: να χαλαρώσουμε??! με τίποτα! :-p

? said...

@akon: μακάρι..καλό μηνα!

@αχτίδα: οι πληροφορίες του Νίκου Κ.λένε ότι ο συνονόματος(βλέπε το Κ. :-p) Δημήτρης, ετοιμάζει άμεσα blogaki..

? said...

@purple: και που δυστυχώς πο΄τε δε θα μάθουμε.. καλό μήνα!!

Maria Mikro Analogo said...

Καλημέρα και καλό μήνα για χθες! Έχεις πρόσκληση:
http://mikroanalogo.blogspot.com/2008/03/7-1007.html
Φιλάκια :)

angelos said...

swstos se ola.. koita na deis pou i ellada tha rixtei pali (pou xei k kala to panw xeri).

otan mas anakoinwsoun pantws to adiko gia emas onoma (giati etsi tha ginei), tha kanw kathe mera post zitwntas dimopsifisma olo k pio entona.. k kalw k olous esas na kanoume to idio.

mmexer said...

ας το θέσω διαφορετικά το θέμα...

Τελικά ο Καραμανλής πως τον τρώει;

-τον χαλβά ντε:)-

BUTTERFLY said...

@ΔΗΜΗΤΡΗ Κ.
Θα μπορουσα να χρησιμοποιησω για αναδημοσισευση σε αλλο μπλογκ το κειμενο σου; Ειναι εξαιρετικα εμπεριστατωμενο!

Ολοι οι αλλοι, επειδη βλεπω οτι σας καιει οσο κι εμενα το θεμα, περαστε απο το http://fwnhellinwn.blogspot.com/

Κατι οργανωνουμε...

Anonymous said...

@αχτίδα: Θεωρώ πέρα για πέρα αληθές ότι όταν γυρίζουμε την πλάτη μας στην Ιστορία του παρελθόντος, τότε και αυτή θα μας την γυρίσει στο μέλλον. Όλοι κάνουμε ότι μπορούμε. Για το μπλόκ φήμες.. Η χαρά είναι δική μου.



@administrator: Είχε το πάνω χέρι. Μια επι Σημίτη, οπου τα Σκόπια (ή σωστότερα Vardaska) συνδέονταν τελωνειακά με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή των. Και δεύτερη επι Καραμανλή, όπου ορίστηκε η υποψηφιότητα των Σκοπίων ώς μελλοντικό κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και στις δύο περιπτώσεις οι "Έλληνες" (...) "αρχηγοί" (...) δεν έθεσαν veto, ώστε η ονομασία να αποτελεί προυπόθεση. Τώρα όντως είναι αργά για μια λύση ιστορικά και εθνικά δίκαιη. Όσο για το δημοψήφισμα, αυτά γίνονται μόνο στην πανίσχυρη Κύπρο, που έχει τα μέσα και τις διασυνδέσεις και μπορεί και υψώνει ανάστημα απέναντι σε Αμερική και ΟΗΕ.. Εδώ προτιμούμε να μένουμε απαθείς στην βολή μας ακόμα και αν τα εθνικά σύνορα επιστρέψουν στην Λαμία.



@BUTTERFLY: Φυσικά, μπορείς. Η γνώση είναι για να διαδίδεται σε όσους θέλουν να ενημερωθούν.




Υ.Γ.1. Άν κάποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζι μου, μπορεί να στείλει στο ge01061@mail.ntua.gr ή να με βρεί στο www.edra.ntua.gr.

Υ.Γ.2. Προς νίκος κ.:
Α.Ε.Κ.(Ά.λλο Έ.να Κ.άλπικο) - Π.Α.Ο.: 1-1

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Καλησπέρα Νίκο.
Θα σου παραθέσω μόνο μερικά σκηνικά απο ενα γήπεδο που αποτελει την μικρογραφία της κοινωνίας μας...
Στο γήπεδο της Τούμπας λοιπόν πριν λίγα χρόνια αναρτήθηκε πανό απο τους οπαδούς του ΠΑΟΚ που έγραφε:"Ελληνες είστε και φαίνεστε.."αναφερόμενο στο κράτος των αθηνών όπως το λένε αν μιλήσεις μαζί τους.Απο τους 30000 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και ΕΛΛΗΝΕΣ που ήταν στο γήπεδο δεν βρέθηκαν 10 να πάνε να το κατεβάσουν.
Στο γήπεδο της τουμπας επίσης πριν 20 χρόνια σε αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ είχε αναρτηθεί στην θυρα 4 βουλγαρική σημαία..επίσης 2-3 φορες οι ιδιοι οπαδοι εχουν καψει ελληνικη σημαια στην τουμπα.
Όταν πολλοί απο αυτούς που ζούν στην Μακεδονία δεν νιώθουν και τόσο έλληνες γιατί να με νοιάζει εδώ στην Αθήνα το πώς θα ονομάζονται τα σκόπια;Το πολύ πολυ μετα απο λιγα χρονια να ενωσουν το πρωταθλημα της μακεδονιας με αυτο των σκοπιων και να καινε ολοι μαζι ελληνικες σημαιες...χαχαχαχαχα

? said...

@μαρία: ευχαριστώ! πολύ καλή η ανοιξιάτικη version: ;-)

@administrator: άραγε θα μας ακούσει κανείς..

? said...

@mmexer: χαχαχα! τρώει τα σωθικά του δηλαδή..?

@butterfly: θα περάσουμε μια βόλτα! καλημέρα!

? said...

@δημήτρης κ.:
Υ.Γ.2. Προς νίκος κ.:
Α.Ε.Κ.(Ά.λλο Έ.να Κ.άλπικο) - Π.Α.Ο.: 1-1

Είσαι ένας από τους 3.000 που πατάνε στη λεωφόρο?
Θα σου απαντήσω ως 1 από τους 41.000 που ήταν χτες στο ΟΑΚΑ(το γνωστό ΑΕΚ και στα δύσκολα στη πράξη)
Πάρτε κούπα το αξίζετε! Δυστυχώς η παράγκα του Ντέμη δεν έπιασε τόπο..ΡΕ θα μας τρελάνετε? Πλύση εγκεφάλου σας έχει κάνει ο τύπος!

ΠΕΚ FOREVER!!

? said...

@νικοσ: τουλάχιστον θα βρούν και κάτι να συμφωνούν με το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Αφού είναι ζώα ρε!

Πάντως και κάτι που δε θα διαβάσουν ''τα παιδιά της SPORTDAY'', χτες στο ΟΑΚΑ υπήρχαν αρκετά πανό με μηνύμα για το σκοπιανό

Anonymous said...

@νίκος κ. : Δεν διαβάζω αθλητικό τύπο και το ξέρεις.Ξέρεις επίσης πόσο με ικανοποιεί αυτό που δίνει ο Παναθηναικός στο ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία. Τέλος ξέρεις αν πιστεύω σε παράγκες της ΑΕΚ περισσότερο απο αυτές του Κόκκαλη και του Τζίγγερ.

Παρ'όλα αυτά, ανεξάρτητα απο οπαδιλίκια και πυροτεχνήματα το πέναλτυ ήταν κάλπικο. Πώς να το κάνουμε δηλαδή?

Όσο για το θέμα με τον κόσμο του Παναθηναικού που (δεν) πάει στο γήπεδο είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Anonymous said...

@νίκος : Θέλω να πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι που ανάρτησαν τα πανό αυτά ανήκουν ενσυνείδητα στην διεθνιστική εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Ειδάλλως, έχουμε σοβαρό πρόβλημα παιδείας και πατριδογνωσίας. Όπως και να έχει πρόκειται για μεμονωμένα στον χρόνο γεγονότα.

? said...

@δημήτρης κ.: το πέναλτυ ήταν ακριβώς ίδιο με αυτό του Στολτίδη στον αγώνα ΟΣΦΠ-Εργοτέλης. Τότε οι Βαρούχες και οι δημοσιογράφοι της πλάκας έλεγαν ότι ήταν καθαρό!

Δεν ήταν πάντως ούτε το ένα ούτε το άλλο.Αλλά άλλο Ντέμης, άλλο Κόκκαλης, άλλο ΑΕΚ κι άλλο Θρύλος της ιχθυόσκαλας.

Το κακό είναι ότι όποιος και να το πάρει από τους τρεις στο τέλος θα διαβάζουμε και θα ακούμε διθυράμβους για τον πρωταθλητή!

Όπως έχει πει κι ο Γεωργίου αν ο Μεταξάς δεν είχε πει το ΟΧΙ τώρα θα βλέπαμε ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ!!!

Υ.Γ: Πέμπτη μπαλίτσα