Monday, January 28, 2008

Αντίο με δάκρυα


41 comments:

Anonymous said...

Δυστυχώς απεβίωσε μια πολύ σημαντική μορφή...
Ο καρκίνος είναι μια πολύ σκληρή αρρώστια.

? said...

@akon:θα συμφωνήσω και στα δύο

dyosmaraki said...

Τουλάχιστον αναπαύθηκε...

Αννα said...

Στεναχωρήθηκα οταν το εμαθα το πρωι..Αν και ήταν αναμενόμενο..Τουλάχιστον τώρα θα σταματήσει να πονάει...

? said...

@dyosmaraki: κι έπαψε να πονά

@anna: κι εγώ στενοχωρήθηκα.μπορεί να το περιμέναμε αλλά είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι έφυγε από κοντά μας

Anonymous said...

Όλοι στεναχωρηθήκαμε νομίζω.. Αναπαύθηκε..

kat. said...

ζωή σε εμάς!

mmexer said...

Σκληρή με φρικτούς πόνους αρρώστια. Ηρέμησε η ψυχή του.
Ζωή σε μας!

Anonymous said...

Ο μόνος σε υψηλή θέση στον δημόσιο βίο του έθνους μας, που τα τελευταία 10 χρόνια τόλμησε να δηλώσει "Γυρίζω στην Ιθάκη μου". Εννοώντας την πατρίδα του και τον λαό του.

Πολλές φορές τοποθέτησε (με προσωπικό κόστος) την εκκλησία εκεί που ήταν και στα δύσκολα χρόνια που πέρασε αυτός ο λαός με τρόπο αγωνιστικό και με καθαρότητα ψυχής και λόγου.

Ένα μέρος απο ομιλία του που δεν είχε τύχει να παρακολουθήσω παλιότερα σχετικά με την νέα τάξη πραγμάτων και το ρόλο του ελληνικού λαού ήταν αρκετή για να μου υπενθυμίσει την αυθεντικότητα και την αταλάντευτη πορεία αυτού του στρατευμένου υπερ έθνους ιεράρχη όλα αυτά τα χρόνια.

Κάθε τέλος, μια καινούργια αρχή. Είδομεν..

? said...

ζωή σε μας!


@δημήτρη, wabi--> +κηδείες αλλιώς χανόμαστε!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

΄Αφησε την προσωπική του σφραγίδα που σημαίνει..

"ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ",

όσον αφορά τον επικοινωνιακό ρόλο με το χριστεπώνυμο πλήθος.
Κατάφερε όλα όσα για πάρα πολλά χρόνια απ' όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, δεν είχαν καταφέρει άλλοι... να μην επαναλαμβάνομαι....

Παρ' ότι ήταν αναμενόμενο λυπήθηκα πάρα πολύ, όπως όλοι μας πιστεύω.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

? said...

@φυρδην: θα συμφωνήσω απόλυτα.Ο αρχιεπίσκοπος αλλά κι ο άνθρωπος Χριστόδουλος είναι αναντικατάστατος.Τέτοιοι ηγέτες σπανίζουν στην σύγχρονη ιστορία

purple said...

σε αυτες τις περιπτωσεις καλυτερα να φευγεις, ο πονος ειναι πολυ χειροτερος,καλη αναπαυση.

Laplace said...

ενας συναδελφος εχει 3 παιδια..
το τριτο εχει καρκινο..
δουλευει 15ωρα κ ζητιανευει απο εδω κ απο εκει για τα χρηματα των φαρμακων..
οι γιατροι δεν του φερονται οπως φερονταν στον Χριστοδουλο..

μακαρι ολοι οσοι φευγουν προωρα να ειχαν τις ανεσεις του στις τελευταιες του στιγμες..
καποιοι ειναι πιο ισοι απο τους αλλους..

Anonymous said...

Laplace78 έχεις απόλυτο δίκιο. Αντί η πολιτεία να βοηθάει οικονομικά περιπτώσεις όπως αυτή που ανέφερες, η στάση της είναι εντελώς απαράδεκτη. Βάζει τα έξοδα στο Χριστόδουλο για να πάει στο Μαιάμι κτλ. λες και η Εκκλησία δεν μπορούσε να αναλάβει τα έξοδα νοσηλείας του Χριστόδουλου, με όλη αυτή την εκκλησιαστική περιουσία που διαθέτει.

Anonymous said...

@Laplace78: Είναι ένα θέμα.Θα προτιμούσα όμως να βλέπουμε το θέμα απο την αντίστροφη πλευρά του. Δηλαδή, γιατί το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακα (ή έστω ένα σημαντικό μέρος συνδρομής για αυτά) για έναν μέσο Έλληνα καρκινοπαθή?

Απο την άλλη πλευρά, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι σε πνευματικούς ηγέτες σαν τον Χριστόδουλο που έχουν δώσει και την ψυχή τους για να στηρίξουν κάποιες αξίες, έ όπως και να το κάνουμε αξίζουν κάτι παραπάνω. Για αυτό άλλωστε και η κοινωνία τους αναγνωρίζει σαν ηγέτες.

? said...

@purple: έχεις δίκιο

@laplace78: μακάρι να υπήρχε ισότητα για όλους

@slash21: κάτι θα έβαλε κι η εκκλησία...πάρε τηλ.!!

@βραχμαπούτρας: πράγματι, ο Χριστόδουλος το άξιζε.Όπως το αξίζει κι ο μέσος Έλληνας.Τι να κάνουμε,η κοινωνία είναι εκ των πραγμάτων άνιση...ακχκχκχκχκ

Laplace said...

Βραχμαπούτρα ΠΡΕΠΕΙ να κανεις πλακα με αυτο που λες οτι ο χρις αξιζε κατι παραπανω απο τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ..

stef said...

kalo taksidi arxiepiskope

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Kαλό ταξίδι..
Υ.Γ.1:Με τους υπόλοιπους στην φωτό μεγάλωσα μαζί...ekklhsia club original.

angelos said...

simantiki morfi kai igetis?
pou ta eidate auta re paidia?
emena tha mou meinei san enas laikistis-skotadistis... (tautotites, kousouria ktl) ki an alitheuei i dilwsi tou: "giati efere o theos se mena ton karkino ki oxi se kapoion allo" tote krima gia olous mas.

? said...

@laplace78: ο βραχμ.πρέπει να απαντήσει.

@stef: καλό του ταξίδι

Anonymous said...

administrator εγώ με το Χριστόδουλο έμαθα οτι υπάρχει αρχιεπίσκοπος. Δε νομίζω να ειπε κάτι τέτοιο , αλλά και να το είπε ήταν άνθρωπος, κάτι που πολλοι ξεχνάνε. Δε μας νοιάζει τι είπε, δε μας νοιάζει τι έκανε στις προσωπικές του στιγμές, δε μας νοιάζει τι έλεγε στο σπίτι του.

? said...

@νικοσ: όπως κατάλαβες η φωτό είναι από τη σελίδα της μαμάς original.Ο Χριστόδουλος ήταν ένας ακόμη αδελφός..

@administrator: φυσικά θα διαφωνήσω με τους χαρακτηρισμούς λαικιστής και σκοταδιστής και θεωρώ πως είναι παρατραβηγμένοι.Ήταν ένας ηγέτης, όχι πολιτικός βέβαια, που υποστήριζε με πάθος τις απόψεις του.Με το ίδιο πάθος αντιμετώπισε την ασθένεια του και αυτή η στάση του απέναντι στο θάνατο είναι που κέρδισε τον σεβασμό και την συμπαράσταση όλων μας.
Πράγματι έκανε αυτή τη δήλωση συνεχίζοντας ΟΜΩΣ λέγοντας ότι αμέσως σκέφτηκε ότι ήταν αμαρτία να πιστεύει κάτι τέτοιο.Μάλιστα έξέφρασε τη χαρά του που ένας άλλος άνθρωπος έλαβε το μόσκευμα που ο ίδιος δεν κατάφερε να λάβει, και σώθηκε.Αυτό ήταν το μεγαλείο της ψυχής του..δηλ.να λέει δημόσια αυτό που σκέφτεται και να παραδέχεται ότι είναι λάθος.Γι αυτό ζητάει συγχώρεση απ'τον Θεό.Αυτό περνάει πολλά μηνύματα προς όλους μας.

Anonymous said...

@laplace78: Fysika kai den kanw plaka. Kai an esi den aksizeis kati parapanw apo ta paidia stin somalia (giati oloi prepei na eimaste isoi), apaitw na dwriseis twra ta periousiaka stoixeia pou exeis gia na fane kai auta ena kommati pswmi kai na epelthei i isotita apenanti stin peina kai tin eksathliwsi.

? said...

@βραχμαπούτρας: :-) είναι κι αυτό μια άποψη

dyosmaraki said...

Ο Χριστόδουλος θεωρώ πως ήταν ένας "δημόσιος" άντρας από αυτούς που υποστηρίζουν τα πιστεύω τους με "σθένος".

Δεν έχει σημασία πιστεύω εάν υιοθετούμε τις απόψεις του η όχι, σημασία έχει να διακρίνουμε την μαχητικότητά του για αυτά που πίστευε έστω και αν τάραζε τα νερά, έστω και αν ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον περίγυρό του.

Αντί για σκοτάδι πιστεύω πως έριξε άπλετο φως στους κόλπους της Εκκλησίας με το να δεχτεί να διαδικτυωθεί η Εκκλησία (κάτι που στο παρελθόν πολλοί ιεράρχες θεωρούσαν δημιούργημα του σατανά και φυσικά αδιανότητο να γίνει αποδεκτό από την Εκκλησία).

Επίσης όσα χρόνια ζω δεν θυμάμαι ποτέ ιερατικό εκπρόσωπο να δέχθηκε να πάρει θέση δημόσια για ένα "απαγορευμένο θέμα" για την Εκκλησία μέχρι τότε, το θέμα του έρωτα!!!! Και δεν στέκομαι στο αν στις απαντήσεις του εν μέρει μετέφερε κάποια θρησκευτικά στερεότυπα στα οποία μπορεί να μην συμφωνούμε. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι πως δέχθηκε να "συζητήσει", και να απαντήσει στα ερωτήματα των νέων κάτι που σίγουρα μόνο σκοταδισμό δεν δείχνει.

Ενα άλλο γεγονός που αξιολογώ είναι η επιλογή του για αξιοπρεπή απόσυρση στην κατοικία του προκειμένου να μην γίνει βορρά των δημοσιογράφων. Αυτό κάθε άλλο παρά λαϊκισμό αποδεικνύει.

Φυσικά καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του γνώμη. Ετσι και η προσωπική μου γνώμη είναι πως ο Χριστόδουλος πράγματι προσέφερε κοινωνικό έργο και άνοιξε τις πύλες της Εκκλησίας προς το ευρύτερο κοινό (πέρα από τους θρησκευτικά φανατικούς).

Την καλημέρα μου!

? said...

@dyosmaraki: συνυπογράφω..καλημέρα!

@internetakia: κι εγώ με τον Χριστόδουλο κατάλαβα πως από την θέση του αρχιεπισκόπου μπορείς και να προσφέρεις

@βραχμαπούτρας: μα εσύ είχες πει πωσσσσ

patsiouri said...

Παδιά συγγνώμη, εγώ συμφωνώ απολυτα με το Laplace. Και γι'αυτό που λέει ο ιντερνετάκιας, πως με το Χριστόδουλο κατάλαβε την ύπαρξη αρχιεπισκόπου, είναι πολύ φυσικό μιας και ο αποθανών διατηρούσε παθιασμένη σχέση με τη δημοσιότητα. Όσο για το ότι δέχτηκε να συζητήσει τις απορίες των νέων...καλύτερα να μην το έκανε, οι απόψεις του μου θυμίζουν εκείνο που λέγανε παλιά στα αγοράκια στα χωριά, πως αν ακουμπήσουν το πουλί τους θα τους πέσει...
Επιστροφή στο συντηρητισμό μέχρις εσχάτων και φύτρωμα εκεί που δεν τον έσπερναν αντί να κάνει αυτό που πρόσταζε ο ρόλος του, να παράγει έργο ανθρώπινα και χριστιανικά...
Αυτά...
Και ναί, δεν άξιζε περισσότερο από ένα μέσο καρκινοπαθή, ήμαρτον...

? said...

@patsiouri: ''δέχτηκε να συζητήσει τις απορίες των νέων... καλύτερα να μην το έκανε, οι απόψεις του μου θυμίζουν εκείνο που λέγανε παλιά στα αγοράκια στα χωριά, πως αν ακουμπήσουν το πουλί τους θα τους πέσει...''

Ήταν Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ιερέας που προσέγγισε τη νεολαία.Αν οι απόψεις που διατύπωνε δημόσια(ευτυχώς που έβαλε και τις κάμερες στην Εκκλησία γιατί θα'χα μαύρα μεσάνυχτα ακόμα περί Ορθοδοξίας και πίστης) για τους νέους όπως ελάτε στην Εκκλησία με τα παντελόνια και τα σκουλαρίκια έχουν καμία σχέση με τα δικά σου λόγια τότε εγώ είμαι λάθος.

Τόλμησε, μίλησε ωμά, και αντιμετώπισε αντρίκεια την αρρώστεια του.

Είναι αναντικατάστατος γιατί ο επόμενος δε θα καταφέρει να προσεγγίσει τόσο την κοινωνία όσο εκείνος.

Το έργο του ήταν μεγάλο, κυρίως ανθρώπινο.

Ο laplace έχει δίκιο όσον αφορά τον μέσο καρκινοπαθή.Πρέπει να έχει ίση αντιμετώπιση.Δυστυχώς η κοινωνία είναι άνιση και γιάυτό δεν φταίει η Εκκλησία.

tria_poulakia_ka80ntan said...

Ειναι γνωστο οτι σε πολλες περιπτωσεις εκανε λαθος. Εικαζεται οτι σε μια περιπτωση μητροπολιτη (Φθιωτιδος) καποια πραγματα εγιναν εσκεμμενα. Συνεργατης του σε αυτο ηταν καιο ο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥΣ Ανθιμος. Το ταξιδι στο Παρισι και η διαμονη στο King George... Για οτι εκανε θα κριθει... απο την ιστορια. Ολοι πρεπει να παραδεχτουμε οτι πεθανε αξιοπρεπεστα. Αυτο που ειναι κριμα, και οι απαραδεκτοι Δημ(ι)οσιογραφισκοι το καταφεραν με χαρακτηριστικη ευκολια, ειναι το εξης: Τον συνοδευσαν στην "τελευταια" (sic) του κατοικια και αμεσως μετα εριξαν λαδι στην φωτια της διαδοχης. Αναγουλιασα με τον τροπο που περιγραφουν τις οποιες κινησεις. Ημαρτον. Ελεος. Μεχρι και το απολυτο μηδεν ο Παπαδοπουλος του ΑΝΤ1 εκανε εκπομπη... Αν και δεν κανει... αι σιχτιρ δημ(ι)οσιογραφισκοι!!!!

? said...

@tria_poulakiα: και μένα με ενόχλησε πολύ ο τρόπος που χειρίστηκαν τα κανάλια το θέμα της διαδοχής .Είχαμε που είχαμε τους αλαζόνες παπάδες-αυτούς που διψούν για εξουσία , έρχονται και οι δημοσιογράφοι να τους δώσουν λίγη ακόμα δημοσιότητα τούτη την ώρα.Του πένθους υποτίθεται..

Anonymous said...

Patsiouri αν η δημοσιότητα ήταν ο αυτοσκοπός του Χριστόδουλου τότε τώρα θα ακούγαμε στο ράδιο κάποια Hitakia του ή θα βλέπαμε στην τηλεόραση παλιές του ταινίες. Ο Χριστόδουλος πίστευε σε καποια πράγματα και καλός ή κακός με τη δημοσιότητα πλέον μόνο μπορείς να τα γνωστοποιήσεις.
Οσο για την αρρώστειά του ίσως είναι λίγο ακραίο αυτό που θα πω αλλά πραγματικά νομίζω οτι θα γίνονται τα πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Γιατι μπορεί πολλοί να πουν "κοίτα τι κάνουν στον Χριστόδουλο και σε μας τίποτα" αλλά οι περισσότεροι αυτό που νομίζω λένε είναι "αφού δεν τα κατάφερε και ο Χριστόδουλος ..τότε..."
Γιατι όσο και να πολεμάμε για "ισότητα" είναι αυτονόητο οτι ο Χριστόδουλος και όλοι οι υπόλοιποι έχουν αντιμετώπιση πρώτης κατηγορίας

? said...

@internetakias: σωστός.

angelos said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaa......
to diavasame ki auto.

βραχμαπούτρας said...
@laplace78: Fysika kai den kanw plaka. Kai an esi den aksizeis kati parapanw apo ta paidia stin somalia (giati oloi prepei na eimaste isoi), apaitw na dwriseis twra ta periousiaka stoixeia pou exeis gia na fane kai auta ena kommati pswmi kai na epelthei i isotita apenanti stin peina kai tin eksathliwsi.

RE EKSUPNE VRAXMAPOUTRA..PAROMOIAZEIS TO LAPLACE K TON OPOIO LAPLACE ME PAIDAKI TIS SOMALIAS APENANTI STO XRISTODOULO? AUTA MAS DIDASKEI I THRISKEIA MAS?
K D E N N T R E P E S A I L I G A K I?

k esu re niko sumfwneis? krima...

? said...

@administrator: θα στο θέσω ως ερώτημα:εσύ διαφωνείς ότι η κοινωνία μας είναι άνιση? Ο laplace, εγώ ή εσύ είμαστε στην κοινωνία σαν παιδί της Σομαλίας εν συγκρίσει με τον Αρχιεπίσκοπο(τον κάθε Αρχιεπίσκοπο). Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ

Anonymous said...

@administratoras: Den xreiazetai na sigxizesai kai na tarazesai se iperthetiko bathmo, otan auta pou lew einai apla aporroia mia apotipwsis tis pragmatikotitas me logika epixeirimata. Oti einai o xristodoulos gia emas, etsi eimaste kai emeis gia ta paidia tis somalias. Min ksegelieste (admin' kai lapl.) epeidi autos einai enas kai emeis perissoteroi. Alla, bebaia, stin psixosinthesi tou Neoellina einai arrikta emfwleumeni i tasi na ekswmoiwnei ton idio pros ta panw kai oxi na blepei poso autos apexei apo tous katw tou.

Tauta legw kai ouden allo ep'autou.

Axis Mundi said...

εγώ πάντως δεν στεναχωρήθηκα παραπάνω απ όσο όταν πεθαίνει ένας οποιοδήποτε καρκινοπαθείς. Όπως διάβασα και παραπάνω, το αν ήταν σημαντικός η όχι θα κριθεί από την ιστορία. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην σκεφτόμαστε την ανισότητα της ίδιας της εκκλησίας με την τεράστια περιουσία της σε σχέση με τους υπόλοιπους. Και ναι, εμένα με ενοχλεί να βλέπω φτωχούς ανθρώπους να κάνουν δωρεές και τάματα με χρυσό και γενναιόδωρα ποσά στην εκκλησία και να βλέπω τους παπάδες να ζουν στην χλιδή ενώ άλλοι πεινάνε και παλεύουν να τα βγάλουν πέρα. Το θεωρώ αν μη τι άλλο θλιβερό κάτι τέτοιο να συμβαίνει το 2008. Και το τονίζω πως σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στην πίστη η στην θρησκεία όπως επίσης δεν λέω πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις παπάδων που πραγματικά βοηθούν. Αναφέρομαι αποκλειστικά στην ειρωνεία και εκμετάλλευση που επικρατεί.

? said...

@axis: συμφωνώ απόλυτα σε όλα.

angelos said...

edw einai to provlima re paidia..
oxi oti i koinwnia einai anisi, alla oti to dexomaste asunaisthita..

giati ta paidakia tis somalias zoun se mia alli xwra k plirwnoun lathi palaioterwn geniwn, emeis ti plirwnoume?

? said...

@administrator: εμείς δυστυχώς πληρώνουμε καθημερινά, όχι μόνο τα σπασμένα των περασμένων ετών.δε βλέπεις σε τι χώρα ζούμε.όλα για το χρήμα.η ρουφιανιά, η λαμογιά και το συμφέρον κυριαρχούν.ας σηκώσουμε επιτέλους το κεφάλι.και τα blog κατα τη γνώμη μου αποτελούν μια επανάσταση