Wednesday, December 5, 2007

Άγιος Νικόλαος


Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία όπου και μετά την ματάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, έκαναν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.


Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, ακαταμάχητο θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους από τους Ρωμαίους χριστιανούς διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.

Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλάτων, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών μεταξύ των οποίων και η περίπτωση που έγινε πολύ γνωστή, παρά τη θέληση του Νικολάου, όταν ένας φτωχός οικογενειάρχης, που κατοικούσε στην περιοχή της παρίδας του Αγίου, και δεν είχε χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, σκόπευε πάνω στην απελπισία του να τις στείλει να γίνουν πόρνες σε οίκο ανοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, άρχισε να πηγαίνει μυστικά έξω από το σπίτι εκείνο τις νύχτες και να αφήνει σακούλια με χρήματα. Σε τρεις νύχτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά νομίσματα στην κάθε μία. Την τρίτη φορά όμως, ο πατέρας είχε παραφυλάξει για να δει ποιος ήταν ο άγνωστος ευεργέτης, κι αντελήφθηκε τον Άγιο, που τον παρακάλεσε να μην το αποκαλύψει σε κανέναν. Έτσι, οι τρεις κόρες παντρεύτηκαν κι ο πατέρας μετανόησε για την πρόθεσή του.


Ο άγιος Νικόλαος πέθανε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 330 μ. Χ. (Κατ’ άλλους του 345 ή 352 μ.Χ.) Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού.Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

22 comments:

Anonymous said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Νίκος Κ. said...

@geocoum: ε ΝΑΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!

patsiouri said...

Χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά!!!!!!!

Anonymous said...

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένα Νικόλα! Όλη σου η ζωή να είναι γεμάτη χαρά! Καλή συνέχεια με τις σπουδές σου και σύντομα να αναγνωριστούν από εργοδότη, ώστε να τα παίρνεις χοντρά :) Πολλά φιλιά!

jimanant said...

Χρόνια πολλά και Ευτυχισμένα. Σου εύχομαι ότι επιθυμείς. Συνέχισε έτσι...

tria_poulakia_ka80ntan said...

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΡΕ ΨΗΛΕ...

Μαρία said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑ :-) Πάντα γερός και δυνατός και ευτυχισμένος και να σε χαίρονται όλοι όσοι σ' αγαπάνε! Φιλάκια πολλά και του χρόνου με υγεία :-)

tsopanis said...

Χρόνια σου πολλά και προσωπική ευτυχία, αγάπη κλπ κλπ κλπ...
Να σαι καλά

if.. ιγένεια said...

Χρόνια σου πολλά με υγεία, αγάπη και ότι επιθυμείς να το πάθεις!

Νίκος Κ. said...

σας ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ σας για τις ευχές! εύχομαι κι εγώ ό,τι καλύτερο!

internetakias.gr said...

Χρονια σου πολλα!!!!!!!!!!!!!
να σε χαιρομαστε!!!!!!!!!!!!

Antoine said...

Έτη Πολλά και καλοφωτισμένα (ας επηρεαστούμε και από το ποστ του Αγίου Νικολάου)!

Συγγνώμη που δεν ήρθα να σου ευχηθώ χθες, αλλά είχα πολύ διάβασμα. Σου εύχομαι όμως σήμερα!

Γεια!

Βιργινία said...

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Νίκε, Νίκε...είσαι ακόμη εδώωωω;...
΄Αργησα ..ΜΑ δεν ήξερα... σήμερα έμαθα από τη Μαρία ΜΑΣ.

ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ!!!!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Anonymous said...

Νικόλα ΧΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ. Συγγνώμη για τις καθυστερημένες ευχές αλλά σου εύχομαι έστω και αργά να είσαι πάντα γερός, δημιουργικός και χαρούμενος!!! Δεν ξέρω γιατί δεν μπορώ να υπογράψω με τη διεύθυνση του pathfinder , πάντως είμαι η ΕΛΕΝΑ.
Σε ευχαριστώ για τις θερμές ευχές σου στο μπλογκ μου!!!

φιλιά

ΕΛΕΝΑ

Νίκος Κ. said...

@ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩ!!!

faraw said...

Thimaaaasai??? Tote pou s'eixa strimwwwksei!

Νίκος Κ. said...

τι faraw ρε...ΤΣΑΚΩΝΑΣ! ναυτικό..θα κάνει παραπάνω

Μαίρη Γκ. said...

αν και ήδη στα είπα τηλεφωνικώς, έστω και καθυστερημένα προτιμώ να στα πω και μέσω internet: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ!!! Να'σαι πάντα καλά και να δρας δημιουργικά!

Suspect said...

ωπ!

σορι, τελευταιος!

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ !!!

Νίκος Κ. said...

@μαίρη: ευχαριστώ διαδικτυακά!

@suspect: τελευταίος και καλύτερος!

Αλέξανδρος Ζήβας said...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....