Monday, October 8, 2007

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος

Συμφωνώ με όσους λένε ότι η Εκκλησία με τον πλούτο της θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματα χιλιάδων ανθρώπων.
Συμφωνώ με όσους χλευάζουν και κατηγορούν την Εκκλησία για τα ροζ σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγα χρόνια.
Τέλος, συμφωνώ με όλους αυτούς που θεωρούν ότι οι λαοσυνάξεις έγιναν για πολιτικούς λόγους και συμμετοχής στα κοινά.

Όμως...

πρέπει όλοι μας να ξέρουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι παρα ένα ξέφραγο αμπέλι στο οποίο σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ιερέας. Αντίθετα, στην καθολική Εκκλησία της Ιταλίας τα σκάνδαλα κουκουλώνονται και το αμπέλι περιφρουρείται (και από την αστυνομία). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι 'καλοί' παπάδες που συμβάλλουν σημαντικά στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας (προσωπικά γνωρίζω αρκετούς).
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μού είναι αρκετά συμπαθής ως άνθρωπος. Είναι ο μοναδικός ιερέας στην ιστορία της Εκκλησίας που προσέγγισε τους νέους και πέρασε ένα διαφορετικό μήνυμα στην κοινωνία. Πολλές φορές παρεξηγήθηκε λόγω του αυθορμητισμού του και σίγουρα έκανε λάθη τα οποία και παραδέχτηκε δημόσια.
Δεν είμαι ούτε οπαδός του Χριστόδουλου ούτε υπέρμαχος της Εκκλησίας. Είμαι όμως ενάντια σε όλους εκείνους που 'βαράνε' τον αδύναμο, έναν άνθρωπο άρρωστο. Δηλαδή είναι μαγκιά να κατηγορείς τον Αρχιεπίσκοπο αυτές τις δύσκολες ώρες? Πόση τσίπα έχεις? Είτε είσαι blogger είτε μητροπολίτης (Ζακύνθου) δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις.

33 comments:

Anonymous said...

fusika kai einai oti xeirotero na to kaneis twra auto to pragma!pantws an ennoeis k mena logw tou post mou egw de milaw sugkekrimena gia ton idio..apla to thema oti oi iereis...einai kai autoi athrwpoi pou fobountai to thanato...ekei stekomai! pantws auto pou ginetai peri diadoxis...einai toulaxiston aisxro...

? said...

@topapei: φυσικά και δεν εννοώ εσένα(άλλωστε απάντησα στο post).Όσον αφορά τη διαδοχή,ο Χρυσόστομος είπε: ''και οι χήρες βάζουν την πλερέζα πριν ετοιμαστεί''!!! ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ!

Anonymous said...

emena mou ti spaei pou kai akoma kai autes tis teleutaies gia ton xristodoula stigmes einai toso ipokrites apenanti sti fisiki ekseliksi oste kapoioi rasoforoi na milane gia eperxomena 8aumata! Les kai auta pou yparxoun stis grafes tous perigrafoun pragmatika istorika gegonota... Tous eautous tous koroideuoun. VRE OUST!

? said...

@ανώνυμε μ.: έχουμε κάνει πολύωρες συζητήσεις περι θαυμάτων. Τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι παίζει ρόλο η οπτική γωνία που παρατηρεί ο καθένας αυτά τα γεγονότα.Στη προκειμένη, αν ο Χριστόδουλος γίνει καλά, τότε γι'αυτούς θα είναι ένα θαύμα.Για σένα μπορεί να είναι μία περίπτωση αυτοίασης(καθώς λένε ότι οι χημειοθεραπείες δε θα βοηθήσουν)

MTdoggie said...

μια χαρα τα λες!!οποιος και αν εισαι εχεις αναγκη υποστηριξης και οχι κριτικης σε τοσο δυσκολες στιγμες!

seaina said...

Θα συμφωνήσω ΑΠΟΛΥΤΑ σε ό,τι λες!

XPIΣTINA said...

Nομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι ανεξάρτητο από εκκλησιαστική περιουσία, σενάρια διαδοχής ή ροζ εκκλησιαστικά σκάνδαλα. Ένας άνθρωπος πεθαίνει και τα κοράκια στήνουν χορό πριν καλά καλά κλείσει τα μάτια του. E, ντροπή έτσι κι αλλιώς δεν είναι; Oι νεκροθάφτες κάνουν ένα επάγγελμα και ζουν τις οικογένειές τους, εν πάσει περιπτώσει, αυτοί τι κάνουν;
Mια καλησπέρα εδώ…

deite-me said...

Πιστεύω ότι η ζωή κάνει κύκλους και πως κάποια στιγμή εισπράτουμε όσα έχουμε κάνει στους άλλους είτε καλά είτε κακά. Με βάση λοιπον αυτή τη θεωρία ο Αρχιεπίσκοπος πληρώνει παλαιές αμαρτίες. Όσο για το παράδειγμα που δίνει ο ανώτερος κλήρος στον καθημερινό άνθρωπο και αγωνιστή Χριστιανό .... αξίζει συγχαρητήρια (με την κακή έννοια)

sitofkris said...

θυμάμαι μικρός που μου είχε πει ο θειός μου όταν βλέπω παπά να πιάνω τα τέτοια μου

? said...

@mtdoggie: έτσι ακριβώς

@seaina: είναι ανθρώπινο να στηρίζεις κάποιον ή τουλάχιστον να μην του ασκείς κριτική τέτοιες στιγμές.Κι ας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου

@x: καλησπέρα x... προσπάθησα να βρω τους λόγους για τους οποίους τον αντιπαθούν κάποιοι τόσο πολύ.Όσο για τα κοράκια..τους έχει γλυκάνει η εξουσία

@deite-me: είναι πολύ πιθανό να είναι κι έτσι (για τις αμαρτίες)

? said...

@sitofkris: :-p

Anonymous said...

Δεν γράφω σχόλιο,
γιατί μπορεί να διαβάζει κι ο ΘΕΟΣ αυτό το post...
(ΥΓ: σίγουρα διαβάζει το blog πάντως!)

Accursed said...

Συμφωνώ μαζί σου Νίκο, έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

Maria Mikro Analogo said...

Ουδείς αναμάρτητος! Αυτό δεν σημαίνει ούτε είμαι υπέρ ούτε κατά του Χριστόδουλου. Έχεις δίκιο όμως, στις δύσκολες στιγμές το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να έχεις λίγη ανθρωπιά. Καλημέρες Νίκο μου :-)

Σπύρος Σεραφείμ said...

όσο και να διαφωνούμε με τον Χριστόδουλο, είναι άνθρωπος και υποφέρει. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι είμαστε κι έμείς Άνθρωποι...

? said...

@geocoum: :-)

@accursed: καλως ήρθες!

@μαράκι, καλημέρα!

@σπύρος: τείνει να ξεχαστεί και αυτό

Suspect said...

Είμαι όμως ενάντια σε όλους εκείνους που 'βαράνε' τον αδύναμο, έναν άνθρωπο άρρωστο. Δηλαδή είναι μαγκιά να κατηγορείς τον Αρχιεπίσκοπο αυτές τις δύσκολες ώρες? Πόση τσίπα έχεις? Είτε είσαι blogger είτε μητροπολίτης (Ζακύνθου) δεν έχεις το δικαίωμα να το κάνεις.

RESPECT
RESPECT
RESPECT

? said...

thx suspect

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου Νικόλα μόνο στο τελευταίο σκέλος ...οτι δηλαδή πρέπει να σεβόμαστε τις δύσκολες στιγμές που περνάει...γιατί για την θητεία του σαν αρχιεπίσκοπος έχω μεγάλες ενστάσεις.

? said...

@νικοσ: η εξουσία δε σε κάνει και το καλύτερο παιδί..γι'αυτό κιόλας δεν αναφέρθηκα ούτε στο τρόπο εκλογής του ούτε και στο έργο του.Πάντως, όσον αφορά τους νέους επιμένω να πιστεύω πως είναι ο μοναδικός που τους προσέγγισε και τους έκανε να'ρθουν στην εκκλησία

Anonymous said...

Πράγματι απαράδεκτη συμπεριφορά!!!
Φαρισαϊσμός...

ελπίζω να είσαι καλά καλέ μου φίλε!!!

? said...

μια χαρά είμαι! ελπίζω κι εσύ να ανάρρωσες πλήρως κι ο καθηγητής να σε ταλαιπωρεί λιγότερο...!

Anonymous said...

Γεια σου Νίκο, χρόνια και ζαμάνια!
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, είναι απάνθρωπο και ανανδρο να χτυπάς τον άλλον όταν αυτός είναι στη δύση του.

Πάντως τα εκκλησιαστικά κοράκια πάντα νομίζω ορμουν πριν την τελική αποχώρηση του εκάστοτε αρχιεπισκόπου.

Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν και ο μακαριώτατος είχε κάνει τότε (επι Σεραφίμ) το ίδιο.

Είναι η μακροβιότητα του θεσμού τέτοια που δεν σηκώνει ηθική και ευγένεια, αν δεν το πάρεις τώρα (τον τίτλο) τότε αντε γεια.

? said...

@internetakia: καλώστονα!!!! συμφωνώ,τα εκκλησιαστικά κοράκια δεν έχουν ηθικούς φραγμούς και ευγένειες

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Πάντως εγώ μέσα απο τους κύκλους της δουλειάς μου μαθαίνω οτι ήδη έχουν κινηθεί υπόγειες διαδίκασίες για την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου και τις περισσότερες παιθανότητες τις έχει ο πάτερ Ιερωνυμος απο την Θηβα

Θόδωρος said...

Εχεις απολυτο δικιο Νικο. Μου κανει εντυπωση αυτη η επιθεση που δεχεται αυτος ο ανθρωπος. Στο κατω κατω ειναι ο πρωτος αρχιεπισκοπος που ηρθε σε επαφη με το λαο. Διευκρινιζω οτι δεν ειμαι θρησκος ουτε συμπαθω ιδιαιτερα το θρησκευτικο κατεστημενο, αλλα ειμαι αντικειμενικος και πανω απ ολα ανθρωπος και δε βγαζω τα οποια κομπλεξ μου στους αλλους.

? said...

@νίκο, το έχω ακούσει κι εγώ αυτό

@teone76: είπες τη μαγική λέξη...κόμπλεξ!

tria_poulakia_ka80ntan said...

Αντι σχολιου παρεθετω τον παρακατω συνδεσμο (link)
http://www.skai.gr/master_story.php?id=62603
Εξαιρετικης πληροτητας και σαφηνειας αναλυσης της καταστασης. Καλη συνεχεια

? said...

@tria_poulakia_ka8ontan: θα συμφωνήσω με το άρθρο, όσον αφορά τα δελτία ειδήσεων ότι έχουν αντικαταστήσει το “κουβέντα να γίνεται” του καφενέ.Όμως ότι η ιδιαίτερη “συμβιωτική σχέση”που είχε ο Χριστόδουλος με τα μίντια δικαιολογεί και την κατινιά των γιατρών και τα αίσχη των κορακιών-παπάδων δε θα συμφωνήσω.Άλλο να μπαίνουν οι κάμερες στην εντανική και άλλο να πηγαίνουν στο γάμο της Πέγκυ Ζήνα!

Antoine said...

Νίκο, τι κάνεις;

Δεν πιστεύω να με ξέχασες... άλλωστε έχω τόση αδυναμία στην ομάδα σου! Εγώ ζορίζομαι όλο και περισσότερο. Για το Χριστόδουλο δε θέλω να μιλήσω τώρα, γιατί δεν έχω και πολύ όρεξη (γενικά, όχι συγκεκριμένα για το θέμα).

Πέρασα να πω ένα γεια! Α! Μήπως ξέρεις ποιο είναι το τραγούδι στη νέα διαφήμιση της motorola με τα κινητά;

? said...

ΧΑΙΡΕΤΕ-ΧΑΙΡΕΤΕ! Antoine, η ομάδα πάει πολύ καλά! Ελπίζω να βρεις ξανά το κέφι σου και να'χεις καλή συνέχεια στα μαθήματα.Δεν έχω δει τη νέα διαφήμιση της motorola(γενικά δε βλέπω πολύ tv)

tria_poulakia_ka80ntan said...

με τη σειρα μου και εγω θα σημειωσω οτι ενα λαθος (βλ. σχεσεις του Αρχιεπισκοπου με τα ΜΜΕ) μπορει να εχει απροβλεπτες συνεπειες. Φιλοσοφικο το λεχθεν οχι ομως και μακρια απο την πραγματικοτητα. Εν κατακλειδι, αν επιτρεπεται, ο Αρχιεπισκοπος περναει μια δοκιμασια και δεν (θα πρεπε να...) εχει αναγκη καμιας τηλευποστηριξης. Ως προσωπικοτητα αλλα πολυ περισσοτερο ως ανθρωπος εχει αναγκη να βιωσει αυτη τη δοκιμασια μακρια απο φτηνα σχολια (δημοσιογραφοι) και αηδιαστικες δηλωσεις (μητροπολιτες).

? said...

@tria_poulakia_ka80ntan: έτσι ακριβώς