Sunday, July 8, 2007

New seven wonders

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου είναι: ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο, το άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, ο Κολοσσός της Ρόδου, οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και η Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα.


Δέκα χρόνια μετά, 100.000.000 άνθρωποι ψήφισαν τα νέα 7 θαύματα ανάμεσα σε 20 που πέρασαν στη τελική φάση, σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη μέσω του διαδικτύου κυρίως αλλά και sms. Τα νέα 7 θαύματα λοιπόν είναι τα εξής:

-Το Great Wall (Σινικό τοίχος) Σημείωση: είναι μύθος η θεωρία που λέει ότι φαίνεται από το διάστημα
-Petra Jordan (Πέτρα Ιορδανίας)
-The statue of Christ redeemer (το άγαλμα του Χριστού στο Ριο ντε Τζανέιρο )
-Machu Picchu (Μάτσου Πίτσου)
-The pyramid of chichen itza
-The Roman Colosseum (Το κολοσσαίο)
-Taj Mahal (Ταζ Μαχαλ)


Και ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1) Ποιος διοργάνωσε αυτή την ψηφοφορία?
2) Γιατί την διοργάνωσε?
3) Είναι λογικός ο αλόγιστος πατριωτισμός που διέκρινε ορισμένους κατα την αναγγελία αυτής της ψηφοφορίας?

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

1) Η ψηφοφορία διοργανώθηκε από την «New Open World Corporation» (NOWC), η οποία είναι μία ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ επιχείρηση με έδρα την Ελβετία.
2) Η εταιρία αυτή λοιπόν αποφάσισε να θέσει ένα ανύπαρκτο ζήτημα με σκοπό φυσικά το χρήμα το οποίο στην πορεία αποδείχτηκε ότι ήταν αρκετό.
3) Ως Ελληνάρες είναι φυσικό να θέλουμε την Ακρόπολη μέσα στη νέα 7άδα. Όμως με βάση τα παραπάνω και σε συνδυασμό ότι οι Έλληνες δεν είμαστε internetάκηδες δε χάθηκε κι ο κόσμος που δε τα κατάφερε η Ακρόπολη.Ας μην τρελαινόμαστε!

19 comments:

Anonymous said...

Μπράβο ρε Νίκο! Καλή επιλογή να μας ενημερώσεις.
Δεν τρελαινόμαστε βέβαια! Απλά αναρωτιόμαστε (wondering). Τα "πρώην" 7 θαύματα καθορίστηκαν υπό τη δύναμη της αυτοκρατορίας και του πολιτισμού: Βυζάντιο. Τα "νυν" 7 θαύματα προέκυψαν από τη δύναμη του χρήματος: ο καπιταλισμός επικρατεί, θα μου πείτε, λογικό.
Και γιατί να υπάρχουν 7 και όχι απλώς "θαύματα του κόσμου"; Και μέσα σε αυτά να είναι και η Ακρόπολη και το άγαλμα του Δία και οι Πυραμίδες και ο Πύργος του Άιφελ και όλα τα άλλα.
Αν με τη λέξη "θαύμα" εννοούμε ένα στολίδι του πολιτισμού, ένα δείγμα ευφυΐας, έμπνευσης, δημιουργικότητας, ένα σύμβολο του πνεύματος και της δύναμης του ανθρώπου, μπορούν να απουσιάζουν τα παραπάνω;

? said...

@geocoum: υπάρχουν τα 7 θαύματα του κόσμου και όχι ''τα θαύματα του κόσμου'' γιατί ο αριθμός 7 είναι συμβολικός.Συμβολίζει την τελειότητα και την ολοκλήρωση. Στην αρχαιότητα ήταν ο ιερός αριθμός του Ήλιου και του Απόλλωνα.Από αυτόν τον αριθμό προέκυψαν και τα ''7 θαύματα του κόσμου''.Συμφωνώ μαζί σου,εξ ορισμού(του ''θαύματος''),στην ύπαρξη της κατηγορίας ''τα θαύματα του κόσμου''. Που ξέρεις...σε κάποια χρόνια ίσως

Anonymous said...

Oi, achei teu blog pelo google tá bem interessante gostei desse post. Quando der dá uma passada pelo meu blog, é sobre camisetas personalizadas, mostra passo a passo como criar uma camiseta personalizada bem maneira. Se você quiser linkar meu blog no seu eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If you speak English can see the version in English of the Camiseta Personalizada. If he will be possible add my blog in your blogroll I thankful, bye friend).

? said...

hello my friend!If you want to add your blog in my blogrol you must write 5(at least) comments(in greek) in my blog.This is the obligation for everyone wants to be in my blogrol.Thank you

Antoine said...

Είμαι πεπεισμένος ότι η διοργάνωση περί αναδείξεως των νέων επτά θαυμάτων της υφηλίου έγινε για καθαρά εμπορικούς σκοπούς.

Απ' όσο γνωρίζω η εταιρία που διοργάνωνε την ψηφοφορία ήταν ιδιωτική και επιπλέον η ψήφος δεν ήταν δωρεάν! Ηλίου φαεινότερον λοιπόν πως το κέρδος ήταν η αιτία της άμεσης ανάγκης της ανθρωπότητας να επιλέξει τα νέα θαύματά της...

? said...

@antoine: πράγματι η ψήφος δεν ήταν δωρεάν.Αν και πριν λίγο έμαθα ότι τα χρήματα που εισέπραξε θα τα διαθέσει για την συντήρηση μνημείων.

daydreamer said...

Ακόμα κι αν δεν είχε γίνει για τα λέφτα η ψηφοφορία και πάλι κατα τη γνώμη μου θα ήταν ανούσια.Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβως προσπαθεί να δείξει ή και να αποδείξει μια τέτοια ψηφοφορία!Νομίζω πως πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό της χώρας μας αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμο γιατι είναι κληρονομιά όλων!!Το θέμα είναι ποσο πολιτισμένοι είμαστε εμείς που δεν προσέχουμε καν τον περιβάλλον,το σπίτι μας!!

Κωστής said...

Τιι;; Δεν ήταν δωρεάν η ψηφοφορία; Μάλλον δεν πρέπει να είναι σωστή η πληροφορία αυτή. Κι εγώ ψήφισα και δεν έδωσα πουθενά κωδικό πιστωτικής ή κάτι τέτοιο. Έλα μη με αγχώνεις τώρα...

Πέρα από αυτό πάντως, εγώ βλέπω 6 από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου να είναι Ελληνικά (εκτός από τους κρεμαστούς κήπους) και κανένα από τα μοντέρνα.
Τώρα για την αντικειμενικότητα της δημοσκόπησης αυτής (ως τέτοια την λαμβάνω) δεν έχω να καταθέσω κάτι...

? said...

@daydreamer: για τα λεφτά τα κάνουν όλα.έχεις δίκιο-όσο δεν φερόμαστε πολιτισμένα καταστρέφουμε μέρα με τη μέρα και την κληρονομιά μας

@κωστής: όπως λέει κι ο Καραγιαννίδης μοντέρνα θαύματα=βιομηχανικά θαύματα.Όσον αφορά για την δωρεάν ψηφοφορία ρίξε μια ματιά εδώ:

http://216.239.59.104/search?q=cache:p8Rg4CP7ungJ:www.n7w.com/key/23632a22be1bfb81399665a1e4f4b2b9be2c47648%26L%3D0+buy+votes+site:n7w.com&hl=el&ct=clnk&cd=1

Anonymous said...

Η ψηφοφορία γινοταν με 3 τρόπους
Ειτε online (οπου λογικό ήτα να υπάρχει περιορισμός αλλιώς αυτοματοποιημένα συστήματα θα μπορούσαν να ψηφίζουν 24/24 το μνημείο που ήθελαν)
Με sms, με συμβεβλημένες εταιρείες παροχής υπηρεσιων κινητής τηλεφωνίας σε κάθε χώρα (σε αυτην την περίπτωση υπηρχε η χρέωση του sms δε θυμάμαι πόσο)
Και μέσω τηλεφώνου, έπερνες τηλ σε αγγλία ή λιχνενστάιν που ήταν τα τηλεφωνικά τους κέντρα (χρεωνόσουν διεθνη κλήση , δεν ήταν 090 κλπ)
Αυτάααααα

Anonymous said...

Κάτι δεν πάει καλά με την ψηφοφορία ....
Γιατί η Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο που κατά τη γνώμη μου είναι θαυμαστό έργο συμπεριλήφθηκε τιμητικά στη λίστα ??...
Πρώτος πιθανός λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των Αιγυπτίων δεν έχουν κινητό internet κ.λ.π.
Δεύτερος πιθανός λόγος ότι οι άνθρωποι της εταιρείας το κατάλαβαν ότι η αξία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας μειώνεται πάρα πολύ αν δεν προκρίνεται ένα τέτοιο έργο....
Την ακρόπολη δεν την ανέβασε στη λίστα ούτε η ψηφοφορία ούτε η φιλοσοφία της εταιρείας απέναντι στα σημαντικά μνημεία με λιγότερες ψήφους.
Όσο για τα μνημεία στη λίστα... το Machu Picchu δεν ήξερα καν ότι υπάρχει ...

Anonymous said...

....Να τονίζω όμως ότι είχε κυκλοφορήσει κάποιο email στη δουλειά μου που προέτρεπε να ψηφίσουμε την Ακρόπολη και εγώ είχα ψηφίσει τότε...

Anonymous said...

Δεν ξέραμε το Machu Picchu; Τώρα το μάθαμε όμως! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα βγάλουν λεφτά διαφημίζοντας αυτά τα μνημεία, γιατί δεν νομίζω να πάνε και τόσοι πολλοί τουρίστες σε Περού ή Μεξικό. Γι' αυτό και δεν έχω άποψη περί του σκοπού της ψηφοφορίας...
Εμείς δεν ξέραμε το Machu Picatsu, αλλά και οι Ίνκας μπορεί να μην ήξεραν την Ακρόπολη, όπως και οι Μάγιας πιθανόν να τα αγνοούν και τα δύο.
Το ζήτημα όμως είναι τι ρόλο έπαιξε και παίζει η Ακρόπολη των Αθηνών (και οι ιδέες που αντιπροσωπεύει) στην εξέλιξη του πολιτισμού, στη διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών, στην καλλιέργεια του πνεύματος ολόκληρης της ανθρωπότητας. Και τι ρόλο παίζει το Machu Picchu...

? said...

@μαρία λ.: τουλάχιστον έκανες αυτό που θα έπρεπε να έχουμε κάνει όλοι:να ψηφίσουμε!

@geocoum: Ακρόπολη-Η Αρχή των Πάντων!

Anonymous said...

Σίγουρα δε θα έχουν καμία τρελή αύξηση στον τουρισμο. Ηδη όμως κάποια τουριστικά γραφεία βγάλαν πακέτα με τα 7 θαύματα. Π.χ. http://www.travelcuts.com/en/08%20Hot%20Specials/7wonders.asp τα θαύματα σε 70 μέρες. Ποιος έχει βέβαια 7,000 ευρω και 70 μέρες κενές για να πάει είναι ενα άλλο πράγμα.
Τις πυραμίδες τις έβγαλαν "τιμητικά" θαύμα επειδή η Αίγυπτος έκανε κίνηση ΜΑΤ και όχι απλα αδιαφόρησε αλλα μάλλον απαίτησε να τη βγάλουν απο τη λίστα. Και επειδή αν έβγαζαν ανακοίνωση "Κατόπιν αιτήσεως των Αιγυπτίων αποσύρουμε τις πυραμίδες" θα γινόντουσαν ρεντίκολο και θα βαζαν σε περιεργες σκέψεις τον υπόλοιπο κόσμο , είπαν να το χρίσουν τιμητικά θαύμα.
Εγω πάντως είχα προτείνει στους διοργανοτές να ανακυρήξουν την Ακρόπολη τιμητικά θαύμα ως φόρο τιμής στο ολο concept τους λέγοντας τους μάλιστα οτι ετσι κι αλλιως δεν το πολυβλέπουμε με καλό μάτι εδώ οπότε αν το κάνουν μπορεί να το δούμε διαφορετικά και να αρχισουμε να ψηφίζουμε για καμια Αγια Σοφια.
Η απάντηση τους ήταν :
make sure to tell people that we are definitely honoring 2 ancient Greek
concepts: the "Wonders of the World" and democracy - so that is why they
must vote and not think that this is a parody!

Κωστής said...

1)Δεν ξέρετε το Machu Picchu;
Ααα... δεν βλέπετε Λιακόπουλο και δεν ενημερωνόσαστε! Εγώ από εκέινον το έμαθα, μη στεναχωριέστε τουλάχιστον αυτό το μνημείο είναι Ελ-ληνικό!

2)@Νίκος Κ.
Όσο για την "επί χρήμασι" ψηφοφορία λέει η σελίδα:
In addition, you can vote for A favorite candidate
and receive a New7Wonders
Certificate (US$2)
Εξήγηση: Όταν πας να ψηφίσεις δεν επιτρέπετε να δώσεις λιγότερους από 7 ψήφους σε διαφορετικά μνημεία. Οι 7 ψήφοι αυτοί είναι δωρεάν. Με τα $2 έχεις το μπόνους της έξτρα ψήφου σε ένα μεμονωμένο υποψήφιο θαύμα.

Anonymous said...

Αυτό εννοούν δημοκρατία και έτσι την τιμάνε; Να ψηφίζει όποιος έχει ίντερνετ ή χρήματα για sms;
Μήπως να βγάλω κι εγώ μια ψηφοφορία για τους 7 σοφούς; (πρώτος υποψήφιος εγώ φυσικά, ειδοποιήστε με αν θέλετε να προτείνετε τους υπόλοιπους, απλά χρεώνω κάθε υποψηφιότητα με 1000 ευρώ - φιλική τιμή)...
Χαίρομαι που δεν ψήφισα, αλλά μετανιώνω που ασχολήθηκα!

lazinio said...

oute oi indoi oute oi aiguptioi oute kai oi iordanoi einai internetakides alla ta kataferan mia xara. :)

? said...

@lazinio: φαίνεται ότι εκεί είναι περισσότερο αναπτυγμένη η τεχνολογία του τηλεφώνου και των sms! δεν εξηγείται αλλιώς