Sunday, May 18, 2008

Γκόρντον Σμιθ: διάμεσος ή τσαρλατάνος?

Πριν λίγο καιρό, κανείς στο κόσμο δε θα μπορούσε να με πείσει στην ύπαρξη συνδέσμου επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν πεθάνει.

Στη συνέχεια διάβασα για την περίφημη έννοια του διάμεσου. Ένας διάμεσος λοιπόν, μπορεί να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που έχουν περάσει στην απέναντι όχθη.

Ο Γκόρντον Σμιθ είναι ένας από τους διασημότερους διάμεσους στον κόσμο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκωτία. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται (άραγε ακόμη?) σαν κομμωτής. Όταν ήταν περίπου 6 ετών άρχισε να βλέπει όνειρα και να οραματίζεται ανθρώπους γνωστούς που έφυγαν από την ζωή. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε ότι το κανάλι επικοινωνίας με τα πνεύματα ενεργοποιείται μόλις έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που έχει βιώσει μια απώλεια και όχι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, όπως πολλοί φαντάζονται.

Έτυχε να παρακολουθήσω τον κ.Σμιθ στη χθεσινή εκπομπή Οι πύλες του ανεξήγητου. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο ίδιος ο διάμεσος υποστηρίζει πως δέχεται ανθρώπους που αναζητούν απαντήσεις και λύτρωση από τον θάνατο κάποιου δικού τους προσώπου αφιλοκερδώς. Οι ομιλίες που κάνει ανα τον κόσμο έχουν ένα σχετικά ακριβό εισιτήριο καθώς έτσι επιβάλλει ο εκδοτικός οίκος που διαχειρίζεται τα βιβλία του!

Δε θα σταθώ στη χθεσινή του τηλεοπτική εμφάνιση. Άλλωστε, ο ίδιος έχει θέσει ως αποστολή της ζωής του να βεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από αυτή την διάσταση είναι καλά, η ψυχή τους είναι ήρεμη, γαλήνια και θέλουν να τους θυμούνται με χαμόγελο και όχι με δάκρυα στα μάτια αφού η ψυχή τους ζει όπως θα πρέπει να ζουν και οι αναμνήσεις τους. Με λίγα λόγια, αυτές τις κουβέντες μεταφέρει πάντοτε από τα πνεύματα στους συγγενείς τους.

Το ερώτημα που θα' θελα καταρχήν να θέσω είναι εάν πράγματι υπάρχει μια δεύτερη, μεταθανάτια ζωή?

Θεωρώ πως είναι στη φύση του ανθρώπου να αισιοδοξεί και να ελπίζει σε μια νέα ζωή. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να παραδεχτεί πως όλα τελειώνουν εδώ, σε αυτή τη γη? Κι όλα αυτά τα λέω καθαρά ρεαλιστικά, χωρίς να λαμβάνω υπόψιν αρχές και πιστεύω της κάθε θρησκείας.

Αν αυτός ο άνθρωπος επικοινωνεί με πνεύματα τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι:

  1. Υπάρχει δεύτερη ζωή
  2. Υπάρχει δεύτερη ζωή, καλύτερη από τη προηγούμενη, στην οποία η ψυχή ηρεμεί και αγαλιάζει.
Πως να συμπεράνει όμως κάποιος αν αυτός ο άνθρωπος μπλοφάρει ή λέει την αλήθεια μεταφέροντας ψιθύρους πνευμάτων?

Εγώ προσωπικά, και βάζοντας στην άκρη τις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, δε μπορώ ακόμα να αποφανθώ...

47 comments:

Anonymous said...

Σίγουρα είναι δύσκολο να αποφανθεί κάποιος, επειδή μόνο και μόνο έτσι διάβασε ή έτσι άκουσε... μόνο με ιδία εμπειρία μπορεί να έχει και άποψη!
Το μόνο που μπορεί να σε πείσει είναι "μια δοκιμή"!
Άλλωστε ότι είναι αλήθεια για κάποιον είναι μη-αλήθεια για κάποιον άλλον...
Παρ'όλα αυτά η αλήθεια είναι ΑΛΗΘΕΙΑ και είναι ΕΚΕΙ-όπου ο καθένας την βρίσκει για τον εαυτό του!

Laplace said...

ειλικρινα φιλε,δεν εχω κατασταλαξει..
δεν μπορω να εχω ακομα πληρη αποψη,δεν το εχω ψαξει,.απο τις εκπομπες μονο,δεν βγαζεις ασφαλη συμπερασματα

? said...

Τελικά δε ξέρω αν μόνο η θέληση, έχοντας κάνει προηγουμένως την απαραίτητη(για να διευρύνει τις σκέψη σου)μελέτη, μπορεί να σου προσφέρει μια εμπειρία.

Επειδή έχουμε κάνει κάποιες σοβαρές συζητήσεις μεταξύ μας επί του θέματος, θα ήθελα να αναφέρω εδώ μια κουβέντα σου, η οποία αποτελεί πλέον και για μένα βασική αρχή μου όσον αφορά το μετά.

Είχες πει λοιπόν, ότι τελικά ζούμε δυο ζωές. Τη σκοτεινή (-τωρινή ζωή) και την φωτεινή...ας είναι έτσι.

? said...

@laplace78: ήμουν σίγουρος πως θα μπορούσα να ψυχολογήσω αυτό τον άνθρωπο. Να καταλάβω αν ψεύδεται ή αν όντως ακούει κάτι.Τελικά απ'το γυαλί δε τα κατάφερα...

Anonymous said...

Νίκο μου, κάπου τα μπέρδεψες... Ζωές μπορεί να έχουμε ζήσει (τουλάχιστον όπως πιστεύω εγώ...) μπορεί και χιλιάδες...
Αυτό που είχα πεί ήταν πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην Ουσία Θάνατος... Ο θάνατος είναι η 2η γέννησή μας... Γιατί η πραγματικότητά μας εδώ είναι απλά η Ζωή στο Σκοτάδι, ενώ η Άλλη Πραγματικότητά μας είναι η ΖΩΗ ΣΤΟ ΦΩΣ! Όσο είμαστε σ' αυτήν την ζωή δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη των Άλλων Κόσμων γιατί για μας παραμένουν αόρατοι... Με τη "λογική" αυτή, ο λεγόμενος για τους δυτικούς "θάνατος" είναι η Γέννησή μας στον Κόσμο που ΒΛΕΠΟΥΜΕ τα Πάντα...

Anonymous said...

συγνώμη που παρεξήγησα Νίκο... τα είπες συντμημμένα!

Πάντως για να μην παρεξηγηθεί και από άλλους που ίσως δεν έχουν εντρυφήσει στο θέμα, τώρα υπάρχει και η δική μου αναλυτική απάντηση...

? said...

@μαιρούλα: καλά έκανες και το έγραψες αναλυτικά για να καταλαβαίνουμε κι εμείς οι μη κατέχοντες. Αυτή η θεωρία πάντως είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σε λίγο καιρό θα τη μελετήσω παραπάνω ;-)

Anonymous said...

Δεν ξέρω..Αν και μου είναι δύσκολο να πιστέψω κάτι τέτοιο...

b|a|s|n\i/a said...

χμ, δεν ξέρω και 'γω. γιατί να υπάρχει ευθύς εξαρχής μια απέναντι όχθη και όχι όχθες; γιατί να είναι μόνο δυο ζωές; μόνο σκοτάδι και μόνο φως; ο άνθρωπος έχει την τάση το άγνωστο να το δαιμονοποιεί και να το φοβάται. γύρισε κανείς πίσω να μας πει; να πάνε μπροστά. είναι το σώμα όντως φυλακή της ψυχής; και αν η ψυχή είναι άυλη γιατί φτιάξαμε την ύλη;
πολλά, πολλά, πολλά και είναι και αργά. μάλλον όταν φύγουμε και 'μεις, ίσως βρούμε απαντήσεις.
καλό ξημέρωμα!
:)

b|a|s|n\i/a said...

γύρισε κανείς πίσω να μας πει;
αν πάνε μπροστά, ήθελα να γράψω όχι να :)

Roadartist said...

Ούτε εγώ μπορώ να καταλάβω.. σίγουρα όπως λέει και ο b|a|s|n\i/a μάλλον κανείς δεν μπορεί να ξέρει..απο εμάς..απόλυτα.. Πολλές φορές σκέφτομαι οτι απο τη στιγμή που δε ξερουμε τι ακολουθεί μετά το θάνατο μας, αυτομάτως και μόνο για αυτό το λόγο, η όλη υπαρξη και ζωή ειναι άδικη μαζί μας.. Δεν είναι νορμαλ..και δίκαιο, να μη ξερεις το μετά.. Δηλαδή αν το σκεφτείς σοβαρά..ειναι εντελώς ..σουρεάλ όλο αυτό!
Ισως να ειναι ενας πολυ εξυπνος απατεωνας.. Δεν ξερω.. Καλημερα!

? said...

@akon: κι εγώ τα ίδια ήμουν...καλημέρα!

? said...

@b|a|s|n\i/a: έχεις δίκιο.Πολλά ερωτήματα στα οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί σαφής απάντηση.Γιατί όπως λες,κανείς δε γύρισε πίσω. Καλή σου μέρα!

? said...

@roadartist: κάνω ακριβώς τις ίδιες σκέψεις.Έχω φτάσει κι εγώ στο σημείο να πω ότι όλη αυτή η 'διαδικασία' είναι σουρεαλιστική.Ευτυχώς..δεν είμαι μόνος ;-)

irene said...

μούφα είναι γιατί απλά θα είχε τρελαθεί..

συγνώμη αλλά αν ξαφνικά ξυπνούσες κ μιλούσες με τον νεκρό γείτονα θα ήσουν με λεξοτανίλ τώρα!

πάντως αν μπορεί να ρωτήσει τον μεγα αλέξανδρο που είναι ο τάφος του , μπας κ ανακαλυφθεί ποτέ..

BUTTERFLY said...

Ειναι πολυ δυσκολο να αποφανθει κανεις...μεταθανατια ζωη: αρχεγονη μνημη η ευσεβης ποθος;

kikop80 said...

Καλημέρα Νίκο Κ. και σε όλη τη γειτονιά!
Έχω να πώ:
Ρε μη βιάζεστε να μάθετε τι υπάρχει μετά θάνατον!
Αλλά για να μην γυρνάει κανείς μάλλον καλά τη βρίσκουν όσοι πήγαν!!!
Τώρα, την εκπομπή δεν την είδα, αλλά γενικά νομίζω ότι κάθετί που προβάλεται (είτε σε τηλεόραση είτε με βιβλία κλπ) δεν το "πολυακολουθώ".
Χωρίς να είναι κανόνας αυτό έτσι???

? said...

@irene: μου αρέσει πάντως που παίρνεις ξεκάθαρα αρνητική θέση. Είναι πολύ πιθανό να έχεις δίκιο.Καλησπέρα..

? said...

@butterfly: το έθεσες πολύ σωστά ως ερώτημα..κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι κι εγώ.

? said...

@kikop80: είναι θα έλεγα λογικό να μην πολυακολουθείς κάτι που προβάλλεται στη ΤV. Συνήθως η καχυποψία ότι τα πάντα είναι στημένα είναι αυτή που μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο επιφυλακτικά καθετί που παρακολουθούμε.Πάμτως από προσωπική εμπειρία, η οποία σχετίζεται μάλιστα με την εκπομπή του κ.Χαρδαβέλλα θεωρώ πως τελικά δεν είναι όλα προϊόντα του μοντάζ...

kikop80 said...

Συμφωνώ και πρέπει να το βιώσεις για να πειστείς και να έχεις ξεκάθαρη γνώμη!
Πάντως για να μην παρεξηγηθώ, τα εισαγωγικά αφορούσαν τη λέξη πολυακολουθω. Τώρα που το ξαναδιαβάζω μου φάνηκε σαν να εννοούσα ότι κάποιοι πολυακολουθούν.Δεν ήθελα αυτό αλλά η ταχύτητα της γραφής..

Λυδία said...

δεν είναι και το πιο ευκολό πράγμα να το αποδεχθεί κανεις.. :P

Καλή εβδομάδα Νικόλα!

VagSiok said...

Νικ καλησπέρα!
Εγώ πιστεύω ότι η ζώη ενός ανθρώπου ειναι εξαιρετικά μίκρη ώστε να αντιστοιχεί μόνο μια φορά στον καθένα μας. Γι'αυτό το λόγο και για άλλους (πιο συμφεροντολογικούς) πιστεύω στην μεταθανάτια ζωή..
Επιπλέον πολύ ενδιαφέρουσα μου ακούγεται και μια θεωρία που αφορά ζώη σε παράλληλες διαστάσεις με βάση τη θεωρία των χορδών...
Τι σου λέω τώρα ε;

? said...

@kikop: σε καταλάβαμε..! :-p Καλό απόγευμα

? said...

@λυδία: θα συμφωνήσω. Καλή εβδομάδα χωρίς παράπονα! ;-)

Skouliki said...

δεν μπορω να εκθερω αποψη ετσι στα γρηγορα ... το εχω ομως αναλυσει το θεμα αρκετα ...και νομιζω κατα εμε εν ολιγοις οτι ναι υπαρχει ζωη πριν και μετα απο μας ..θα μπορουσα να βαλω ενα κατεβατο με τα γιατι που με κανουν να το πιστευω αυτο αλλα νομιζω δεν εχει νοημα ...

αλλωστε ποτε μου δεν πιστευα οτι ειμαστε μονοδιαστατοι στο συμπαν ..

? said...

@vagsiok: απαντώντας επίσης συμφεροντολογικά, ελπίζω κι εγώ ότι υπάρχει κάτι μετά.Θεωρία των χορδών..χμμ κάτι μου θυμίζει ;-)

? said...

@skouliki: πάντα είχα κι εγώ την ίδια άποψη ότι δηλαδή δεν είμαστε μονοδιάστατοι στο σύμπαν.Θα ήταν άδικο άλλωστε..αλλά σε τέτοια θέματα η δικαιοσύνη πάει περίπατο

Gi Gaga Kouni Beli said...
This comment has been removed by the author.
Gi Gaga Kouni Beli said...

Αν και θα μπορούσα να γράψω αρκετά πράγματα για το θέμα, θα πρότεινα σε όλους να ασχοληθούμε με τη ζωή που έχουμε τώρα και να αφήσουμε για αργότερα τις ανησυχίες μας για τις επόμενες/προηγούμενες.
(by the way...@Νίκος Κ: Χου εσυ! :PppP)

ΑΧΤΙΔΑ said...

Θα φαινόμουνα γραφική αν σας έλεγα οτι πιστεύω σ' ένα κόσμο πνευμάτων , στην άλλη ζωή και στο γεγονός για μένα οτι αν κάποιος φεύγει με μια αγωνία για κάτι η ψυχή του δεν ησυχάζει μέχρι να νοιώσει οτι όλα τακτοποιήθηκαν.Συγχρόνως λόγω μόρφωσης πιστεύω στο υποσυνήδειτο που μας δημιουργεί καταστάσεις ψύχωσης ίσως.Στη ζωή μου μερικές φορές βρέθηκα αντιμέτωπη με στιγμές που με βεβαίωσαν για την ύπαρξη της ανεξερεύνητης ψυχής.Πριν χρόνια η μητέρα μου ξυπνά και μου λέει οτι είδε στο όνειρο της τους γονείς της καλοντυμένους έτοιμοι να πάνε να υποδεχθούν όπως της είπαν την οικογενειακή φίλη τους Δώρα που θα ερχόταν στις 5 στο κόσμο τους( η μητέρα μου ήξερε οτι οι γονείς της ήταν πεθαμένοι).Μου το λέει και μετά μου ζητά να πάρω τηλέφωνο την κόρη της Κας Δώρας την Μαίρη που ήταν δική της φίλη απο παιδιά.Παίρνω τηλέφωνο ( αυτό πριν 10- 12 χρόνια)και βγαίνει η Κα και μόλις της είπα ποιά είμαι με ρωτά: -Πότε το μάθατε δεν πήραμε ακόμα τηλέφωνο σε κανένα, η μητέρα μου πέθανε πριν λίγο η κηδεία της θα γίνει στις 5 αύριο το απόγευμα.Πιστέψτε με κάθε φορά που το θυμάμαι μου σηκώνεται η τρίχα.

? said...

@gi gaga: καλώς ή κακώς κάποια στιγμή θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή σου.ΧΑΧΑΧΑΧΑ!! Γεωργίου speaking

? said...

@αχτίδα: φοβερό..σ'ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτή την εμπειρία.Αν σε έλεγε κάποιος εσένα γραφική τότε σκέψου τι θα έλεγε για μένα..έχω αρχίσει έρευνα λέμε!

Zorba the Greek said...

Το αν είναι "διάμεσος" ή "τσαρλατάνος" μπορεί να αποδειχθεί. Εάν καταφέρει να βρεί ορισμένα πράγματα από τη ζωή κάποιων αποθανόντων που δε γνώρισε ποτέ, τότε κάτι συμβαίνει. Αν και, γιά να είμαι υπερβολικά επιφυλακτικός με τέτοιου είδους "χαρίσματα" και ποτέ δεν τα πιστεύω.

Μπορεί να είναι ένας "Ενδιάμεσος τσαρλατάνος". Δύο σε ένα. ;)

? said...

@zorbas: αν ήταν ενδιάμεσος τσαρλατάνος τότε θα ταν υπεράνθρωπος..σκέψου να του λέγαν άλλα τα πνεύματα κι άλλα να έλεγε! Η χαβαλετζίδικη εκδοχή της όλης κατάστασης.Καλό βράδυ

gyristroula2 said...

Ευσεβείς πόθοι, νίκο, γεννημένοι από την ανάγκη του ανθρώπου να βλέπει τον εαυτό του ως ξεχωριστό πλάσμα της δημιουργίας, ενώ δεν είναι παρά ένα από όλα. Γιατί να μην υπάρχει άλλη ζωή για τα ζώα και τα φυτά; Ποιος μας κάνει πιο σημαντικούς από ένα σκυλί, μια λιβελούλα, ένα δεντράκι;

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Ήμουν σίγουρος πώς αν κάποιος έφερνε αυτό τον τύπο στην Ελλάδα θα ήταν ο Χαρδαβέλλας..
Εγώ πάντως δεν τα πολυπιστεύω αυτά ειδικά αν δεν τα ζώ απο κοντά να τα δώ με τα μάτια μου..
Καλησπέρα Νικόλα.

? said...

@gyristroula2: έθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα τώρα.Διάβασα πρόσφατα ένα βιβλίο, γραμμένο τη δεκαετία του '70, στο οποίο δύο μέντιουμ(διάμεσοι) περιγράφουν τις εμπειρίες τους από τις επικοινωνίες με πνεύματα.Αναφέρουν λοιπόν, ότι πολύ από αυτούς που επικοινώνησαν έχουν συντροφιά τους τα κατοικίδια τους.. χαίρομαι που μου δωσες την ευκαιρία να το γράψω αυτό.

? said...

@νίκος: σεβαστή η άποψη σου Νικόλα.

Γεωργίου πριν λίγο:
Στο Σούπερ καπ φέτος θα παίξουν οι ποδοσσφαιριστές του ΟΣΦΠ που πήραν το κύπελο με τους δικηγόρους του ΟΣΦΠ που πήραν το πρωτάθλημα...σε περίπτωση που χάσουν οι δικηγόροι θα κάνουν ένσταση!!
Θεε Γιώργη!

Anonymous said...

κανεις δεν μπορει να δωσει απαντησεις για το τι υπαρχει μετα...παντα θα αναρωτιομαστε...αν ομως υπαρχει κατι δεν θα ηθελα να ερθω σε επαφη ειτε με διαμεσο ειτε μονη μου!
ο συγκεκριμενος νομιζω παταει στο προβλημα των ανθρωπων που πρεπει να ανακουφιστουν απο την απωλεια που βιωνουν αλλα τελικα φοβαμαι πως πεφτουν θυματα της αδυναμιας τους...ποιος με διαβεβαιωνει εμενα πως δεν 'εθιζονται' στην επικοινωνια με τους ανθρωπους τους που εφυγαν...

? said...

@una mama: θίγεις ένα πολύ σημαντικό θέμα.Η αδυναμία των ανθρώπων, η ανάγκη τους να ακούσουν κάτι από τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κάνει διάσημους τέτοιους ανθρώπους.

Σήμερα είχε πρωτοσέλιδο κι η espresso: http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=2&artid=709289&catID=16

Anonymous said...

Το αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον απασχολεί όλη την ανθρωπότητα, Νίκο, εδώ και χιλιετίες... Υπαρξιακές-οντολογικές αναζητήσεις, όπως θέλεις πες στο. Ολόκληρη ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει να αποφανθεί και ο Σκωτσέζος θα μας δώσει την απάντηση; Είμαι δύσπιστη απέναντι σε τέτοιες εμφανίσεις, ειδικά όταν προβάλλονται σε τέτοιο βαθμό. Πάντως, έχουν γίνει αρκετές έρευνες σχετικά με το θέμα, πάνω σε ανθρώπους που επανήλθαν στη ζωή ενώ τους θεωρούσαν νεκρούς. Οι ίδιοι περιγράφουν πώς είναι να βιώνει κανείς το θάνατο είναι πεπεισμένοι πως δεν είναι το τέλος, αλλά πρόσφατα θεωρήθηκε πως όλο αυτό ήταν παιχνίδι του σώματος (το να τους θεωρούν νεκρούς) και η υποτιθέμενη "μετάβαση", πλάνη του ασυνειδήτου. Πιο ενδιαφέρουσες είναι οι έρευνες με άτομα που έχουν μνήμη από προηγούμενες ζωές τους και ταξιδεύουν ως εκεί που είχαν ζήσει με τους ερευνητές και είναι σε θέση να δείξουν ακόμα και που ήταν το σπίτι τους ή οι τάφοι συγγενών... Ένα είναι το σίγουρο:η απορία θα λυθεί κάποτε. Για όλους μας.
Γιώτα* και συγγνώμη που μακρυγόρησα

? said...

Γεια σου @Γιώτα...

Γνωρίζω το θέμα των μεταθανάτιων εμπειριών και μάλιστα διαβάζω ένα σχετικό βιβλίο αυτή τη περίοδο. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ όμως αυτό που περιγράφεις με τις προηγούμενες ζωές.Ακούγεται πράγματι ενδιαφέρον.
Είναι σίγουρο πως θα μάθουμε κάποτε..μυστήριο η ζωή.

Καλό βράδυ

purple said...

μερικα πραγματα δεν τα ψαχνω ισως απο φοβο θα θελα να πιστευω ομως πως δεν τελειωνουν ολα ετσι απλα...

? said...

@purple: ο φόβος είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τέτοιου είδους αναζητήσεις.Καλή σου μέρα!

mad2luv said...

πολυ το εχω σκεφτει το θεμα..δεν μου φαινεται σόι αυτος..σε ολους τα ιδια λεει για κατι φωτογραφιες που ειχαν βγαλει οι πεθαμενοι..κτλ..σιγα τα λαχανα..και ποιος δεν εχει βγαλει φωτο..αυτα και εγω ξερω να τα πω...

? said...

@mad2luv: τελικά κι εγώ εκεί καταλήγω.Λέει τα ίδια πράγματα συνέχεια και πολλές φορές δε πέφτει και μέσα.