Saturday, February 9, 2008

Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις...


<<"Κι αν δεν είσαι, θα γίνεις..." Αυτή η φράση καθόρισε την πορεία του Παύλου Ιωαννίδη, την εμπειρία του και τη δράση του, που με τη σειρά τους επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τους τομείς τους οποίους υπηρέτησε. Η διαδρομή του Παύλου Ιωαννίδη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς είναι συνυφασμένη με σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφύλιου, η αποτροπή της ανατίναξης από τους Γερμανούς του φράγματος του Μαραθώνα, η γνωριμία και η σχέση του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η φιλία του με τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα, η γέννηση, η γιγάντωση και η καταγγελία της σύμβασης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η ιστορία του Ιδρύματος Ωνάση και οι δικαστικές διαμάχες με τον Thierry Roussel για τη διαχείριση της περιουσίας της ανήλικης Αθηνάς, η δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, αποτελούν κάποιους μόνο από τους σταθμούς της ζωής του, μιας ζωής δημιουργίας και υπεύθυνης προσφοράς με πνεύμα καλής πίστης και συνεργασίας. "Τις τελευταίες δεκαετίες εκδηλώνεται παγκοσμίως μια κρίση ηγεσιών, αρχών και ηθικών αξιών. Λείπουν τα πρότυπα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, οι οραματιστές με ανοιχτούς ορίζοντες που είναι ικανοί να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους συνεργάτες τους, τον κόσμο και ειδικότερα τους νέους. Οι καιροί αλλάζουν, μαζί με αυτούς και οι προτεραιότητες. Οι κοινωνίες όμως πάντα χρειάζονται αυτούς που θα δείξουν με το προσωπικό τους παράδειγμα το δρόμο." >>


Ολοκλήρωσα την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου πριν λίγες μέρες κι ο λόγος φυσικά που το παραθέτω σαν post είναι διότι σας προτείνω να το διαβάσετε ανεπιφύλακτα.


Κάποιες γραμμές από τον Επίλογο του βιβλίου οι οποίες προσωπικά για μένα αποτελούν τρόπο ζωής:


<<Όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ έχουν κυριευτεί από τη μανία του πλουτισμού και έχουν γίνει δούλοι του χρήματος. Εκείνο όμως που πιθανώς δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει είναι ότι το τελευταίο κοστούμι που θα φορέσουν δεν έχει τσέπες.>>


<<Δεν πρέπει να είναι κανείς εγωιστής ή να γίνεται υπερφίαλος στη συμπεριφορά του. Είναι ύβρις. Όσο περισσότερο προοδεύει ο άνθρωπος κοινωνικά και οικονομικά και αποκτά υπεροχή και δύναμη επιρροής έναντι των άλλων, τόσο περισσότερο σεμνή και δίκαιη πρέπει να είναι η συμπεριφορά του και να μην επιδιώκει την προσωπική του προβολή. Το αντίθετο είναι αλαζονεία.>>

27 comments:

KitsosMitsos said...

Και αν δεν είσαι, θα γίνεις... Μεγάλη κουβέντα φίλτατε!
Την καλημέρα μου.

roadartist said...
This comment has been removed by the author.
Roadartist said...

Καταπληκτικά τα αποσπάσματα!!
Ναι πολύ καλό φαίνεται! Να είσαι καλά για τη πρόταση!

"Λείπουν τα πρότυπα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, οι οραματιστές με ανοιχτούς ορίζοντες που είναι ικανοί να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους συνεργάτες τους, τον κόσμο και ειδικότερα τους νέους."

..ακριβώς..κάτι αρχίζει και κινείται..αρκετοί αρχίζουμε και το φωνάζουμε..κάτι είναι και αυτό..

Anonymous said...

Φαίνεται ως πολύ καλό αυτό το βιβλίο!!

Και πολύ καλές οι επιλογές για τα αποσπάσματα!

? said...

@kitsomitsos: έτσι ακριβώς! καλησπέρα

@roadartist: :-) θα συμφωνήσω.

@akon: στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός διότι πρότι φορά θα διάβαζα ένα βιογραφικό βιβλίο.αλλά μήπως και στα υπόλοιπα βιβλία οι ήρωες δεν είναι βγαλμένοι από τη ζωή? τελικά ήταν πολύ καλό

If...ιγένεια said...

Ενδιαφέρον ακούγεται..

? said...

@if..ιγένεια: για να σκοτώνει τις ώρες του κάποιος μέσα στο κρύο με 41 ώρες ορθοστασίας ;-)

Zorba the Greek said...

Φιλοσοφημένο το απόσπασμα: "Όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ έχουν κυριευτεί από τη μανία του πλουτισμού και έχουν γίνει δούλοι του χρήματος. Εκείνο όμως που πιθανώς δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει είναι ότι το τελευταίο κοστούμι που θα φορέσουν δεν έχει τσέπες".

Αυτό το τελευταίο κοστούμι... το μοναδικό ίσως πράγμα στον κόσμο που καταδεικνύει τη ματαιότητα του πανίσχυρου χρήματος.

kat. said...

ωραίος τίτλος!
με αφορά!
και τον αφορά!

Anonymous said...

αν οχι το προτυπο...το οτι σκεφτηκες διαβαζοντας την πορεια αυτου του ανθρωπου και ονειρευτηκες μεσα απο τα επιτευγματα του ειναι σημαντικο!

Anonymous said...

νικος κ εγραψε : "αλλά μήπως και στα υπόλοιπα βιβλία οι ήρωες δεν είναι βγαλμένοι από τη ζωή?"

Ε, είναι και αυτό μια άποψη..


Υ.Γ.Tsita blaeeecks!

? said...

@zorba: έτσι ακριβώς..η ματαιότητα του πανίσχυρου χρήματος

@kat.: :-) καλημέρα!

@una_mama: πράγματι, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό.Εμπειρίες 82 περίπου χρόνων μπορούν να μου δώσουν εάν όχι έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, χρήσιμες συμβουλές για τη δική μου πορεία.

@ωω Θεέ μου: ακχκχκκχ.καξ πλαξ...όχι Tsita blaeeecks αλλά σκέτο blaeeecks..

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Χα... το μοτο του Γλάρου μου...".. το τελευταίο κοστούμι που θα φορέσουν δεν έχει τσέπες>>

Ξεχνιόμαστε όμως καθημερινά, καθε ώρα και κάθε λεπτό...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

? said...

@φύρδην: δυστυχώς ξεχνιόμαστε και γινόμαστε δούλοι του χρήματος.καλημέρα!!

tria_poulakia_ka80ntan said...

πέρα από την κοινοτυπία για το κοστουμι χωρις τσέπες... κοινές θύμησες ξυπνάει η αναφορά στην αλαζονεία ;-) Χάθηκες παίκτη... Άραγε το προχωράς το Coulombic?

? said...

@tria_poulakia: αλαζονεία..ναι. εν αναμονή του pgi(για περισσότερες πληροφορίες στο προσωπικό μου mail)

Skouliki said...

αυτα διαβαζεις λοιποννννννννννννν

χμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ

patsiouri said...

Σωστός ο seniore! Να τον φέρουμε να μας κυβερνήσει μαζί με τον Αναστάσιο της Αλβανίας που τον συμπαθώ???

? said...

@skouliki: χμμμμ..ΝΑΙ! κι από καρτούν skouliki!

@patsiourάκι: ΝΑΙ-ΝΑΙ!

Anonymous said...

Ευχαριστούμε για την πρόταση. Προσωπικά ενδιαφέρομαι ιδιαιτέρως για βιογραφίες.

? said...

@penny: καλώς ήρθες! τότε αξίζει να το διαβάσεις..είναι αρκετά ενδιαφέρον

dyosmaraki said...

Δεν είχα ακούσει για το συγκεκριμένο βιβλίο. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.Θα το αναζητήσω!
Την καλησπέρα μου!

? said...

@dyosmaraki: :-) καλό βράδυ!

mmexer said...

Μεγάλες κουβέντες...
Το έχω διαβάσει.. Δεν ξέρω... Με πικρή γεύση στο τέλος...

Την καλησπέρα μου!

? said...

@mmexer: εμένα μου άφησε μια πικρή γεύση διότι ο συγγραφέας φαίνεται ότι στον επίλογο δε κλείνει απλά ένα κεφάλαιο του βιβλίου του αλλά κλείνει το κεφάλαιο της ζωής του κάνοντας έναν απολογισμό της.Φοβερό.Καλημέρα!

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Bασικά Νικόλα μου είναι σωστά αυτά που λέει αλλά όταν βγαίνουν απο στόμα πλούσιου δεν μου ακούγονται ωραία...Καλησπέρα..

? said...

@νικοσ: είναι σωστό αυτό που λες.Εμένα μου κακοφάνηκε ότι ως αντικαταστάτες στη θέση τους στο ΔΣ του ιδρύματος έβαλαν τα παιδιά τους. Παρόλα αυτά ο επίλογος του βιβλίου είναι όλα τα λεφτά γιατί ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δε πρόκειται να πάρει τίποτα μαζί του..